På en väggmålning i Lustiga Huset på Gröna lund sjunger en kvinna i en dildo i stället för mikrofon samtidigt som en penisinspirerad gitarr riktas mot hennes bakdel.
På en väggmålning i Lustiga Huset på Gröna lund sjunger en kvinna i en dildo i stället för mikrofon samtidigt som en penisinspirerad gitarr riktas mot hennes bakdel.

Bröst och dildos på Gröna lunds väggar

Publicerad
Uppdaterad
STOCKHOLM. Förra sommaren spreds en grov sexfilm som spelats in i kärlekstunneln.
Här är nästa sexskandal på Gröna Lund:
Grova väggmålningar i Lustiga Huset.
- Vi kommer ta upp detta i ledningsgruppen, säger marknadschefen Kicki Svensén till Stockholm.expressen.se.
Klassiska Gröna Lund är ett av Sveriges populäraste turistmål bland barn och ungdomar.
Men delar av nöjesfältet är allt annat än barnvänligt.
En hemsida på internet avslöjar mängder av anmärkningsvärda målningar och figurer runt om på Gröna Lund. Bakom hemsidan står en anonym signatur som kallar sig "Kättinghoran".
"Nu ser vi det som vår uppgift att visa världen vad grönan går för", skriver signaturen.

Dolda sexbudskap

Runt om på nöjesfältet finns mängder av bilder med dolda sexuella budskap.
På en väggmålning i Lustiga Huset sjunger en kvinna i en dildo i stället för mikrofon samtidigt som en penisinspirerad gitarr riktas mot hennes bakdel.
Bröst och erigerade könsorgan finns avbildade på flera platser.
– Vi har anlitat en konstnär med lite burlesk humor. Och våra gäster har under alla dessa år som målningarna funnits inte kommenterat dem. Dessa målningar gjordes för många år sen när det var en helt annan syn på vad som var ok att synas på ett tivoli, förklarar Kicki Svensén som säger att Gröna Lund nu kommer se över vad som egentligen är lämpligt.
– Detta kommer att tas upp i ledningsgruppen för diskussion om huruvida vi ska agera mot detta både långsiktigt och kortsiktigt.

Smutsiga filter

På hemsidan avslöjas också stora brister i renhållningen och arbetsmiljön.
Smutsiga filter och strömförande sladdar som sticker ut ur väggarna.
– Vi har jobbat otroligt mycket med miljön för våra gäster under flera år. Men ibland kan det vara så att vi inte varit tillräckligt uppmärksamma på hur alla utrymmen även de "bakom scenen" där inte våra gäster vistas ser ut.
Kicki Svensén erkänner att det är besvärande att hemsidan ligger ute till allmän beskådan på nätet.

Grov sexfilm

– Vi hade varit otroligt tacksamma om de som gjort denna sida kommit direkt till oss och påtalat hur de upplever miljön. Vi tar gärna emot synpunkter och kommentarer på vår verksamhet. Vi jobbar alltid mot världsklass, hävdar hon.
Förra årets spreds en grov sexfilm där ett par hade oralsex i vagnen i kärlekstunneln.
– Det är inte bra, sådant här får inte förekomma på Gröna Lund, sa dåvarande presschefen Annika Troselius den gången.

Kolla in "Snusket på Gröna Lund" här!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag