Sofia Helin och Anne Lundberg leder programmet ”30 liv i veckan” på SVT. Foto: SVTSofia Helin och Anne Lundberg leder programmet ”30 liv i veckan” på SVT. Foto: SVT
Sofia Helin och Anne Lundberg leder programmet ”30 liv i veckan” på SVT. Foto: SVT
Programmet handlar om självmord. Foto: SVTProgrammet handlar om självmord. Foto: SVT
Programmet handlar om självmord. Foto: SVT

”Bron”-Sofia: Vi måste tala mer om självmord

Publicerad

Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige.

Det blir 30 liv i veckan.

Skådespelerskan Sofia Helin, aktuell tv-serien "Bron", hoppas att dokumentärserien "30 liv i veckan" som hon och Anne Lundberg medverkar i ska få människor att börja prata mer om det känsliga ämnet.

– Det är bara så vi kan rädda liv, säger de i SVT-programmet.

"30 liv i veckan" hade premiär på torsdagskvällen. Programmen, som redan fått mycket uppmärksamhet, handlar om självmord, ett tabubelagt ämne - trots att över 1 500 personer tar sina liv årligen. Bland män 15-44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.

Båda programledarna har egna erfarenheter av självmord och psykisk ohälsa.

"Antikrundan"-profilen Anne Lundbergs pappa begick självmord, liksom hennes farfar.

Pappan begick självmord efter år av missbruk

– Pappa var väldigt alkoholiserad och missbrukade det mesta, tabletter och allt möjligt och han led av depressioner.

– Antingen var det party, alkohol, vänner och cigarrer eller så var det bara mörker, berättar Anne Lundberg i första delen av "30 liv i veckan".

Hon hade just fyllt 20 och befann sig i ett annat land när beskedet om pappan kom.

– Då tyckte jag det var en egoistisk handling. Han hade hotat så många gånger när han var full eller påverkad. Min mamma sa att "den som hotar om det gör det inte". Vilket inte är sant, säger Anne Lundberg i SVT-programmet.

Än i dag har hon svårt att känna kärlek för pappan.

– Jag skulle vilja ha en förklaring till varför det slutade så illa. Skulle vilja ha lite svar.

"Överlevnadsinstinkt"

Även Sofia Helin, som spelar Saga Norén i tv-serien "Bron", har familjerfarenhet av problematiken. Hennes farmor gjorde flera självmordsförsök och Sofia har själv lidit av depressioner sedan hon var yngre.

Hon berättar hur hon mixtrade med sina astmamediciner som barn för att få hamna på sjukhus och få uppmärksamhet och bli sedd.

– Jag är bra på att maskera hur jag mår, det är liksom mitt yrke. Men i längden är det ett slags handikapp och om inte jag hade levt i den här tiden med både medicin och samtalsterapi så hade det kunnat leda till döden.

I tv-serien "30 liv i veckan" möter programledarna andra som på olika sätt drabbats av självmord och depressioner.

Olika experter på området medverkar och pratar bland annat om fördomarna som florerar.

"Vill inte dö, men ser ingen utväg"

– Det finns aldrig en enda orsak till att människor tar sitt liv. De flesta som gör det mår så psykiskt dåligt att de inte ser någon annan utväg. Man vill inte dö, men upplever att lidandet är outhärdligt och det vill man komma bort ifrån, säger Ullakarin Nyberg, överläkare i psykiatri och suicidforskare till SVT.

Inom forskningen hävdar man i dag att öppenhet kring självmord inte leder till en ökning av dödsfall.

Tvärtom, att prata om självmord minskar risken för att drabbade personer känner sig helt ensamma och utlämnade med sina mörka tankar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag