Bromma flygplats kan göras om till bostäder

Nu visar överenskommelsen mellan de rödgröna partierna att staden ska jobba för att Bromma flygplats ska göras om till bostäder senast år 2022.
Foto: Roger Vikström

Framtiden för Bromma flygplats är en av knäckfrågorna för den nya majoriteten i Stockholms stadshus.

Nu visar överenskommelsen mellan de rödgröna partierna att staden ska jobba för att flygplatsen ska göras om till bostäder senast år 2022.

– Alla vet att staden behöver mycket bostäder, säger Daniel Helldén, Miljöpartiets borgarråd till Svenska Dagbladet.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har varit tydliga med att de vill lägga ner Bromma flygplats och i stället bygga bostäder i området. Men innan valet var Socialdemokraterna mer tveksamma.

jag kommer aldrig att gå med på att stänga flygplatsen på bekostnad av jobb och tillväxt som är det absolut viktigaste för Stockholm, sa borgarrådet Karin Wanngård, S, till Sveriges Radio innan valet.

Nu verkar V och MP har fått med sig Socialdemokraterna också.

Nu skriver Svenska Dagbladet att flygplatsen ska avvecklas för att ge plats för bostäder, samtidigt som infrastrukturen måste garanteras. Flygplatsen ska stängas givet att inte jobben hotas.

– Vi har kommit överens om att vi senast 2022 vill att Bromma flygplats är nedlagd, säger Daniel Helldén, Miljöpartiets borgarråd till SvD.

Han fortsätter:

– Alla vet att staden behöver mycket bostäder.

Han kan dock inte svara på när de utlovade 50 000 bostäderna kommer att stå färdiga.

Samtidigt har regeringen något att säga till om när det gäller Bromma flygplats, som är ett riksintresse. År 2015 ska regeringens förhandlingsperson som ska utreda Bromma flygplats inleda sitt arbete och senast oktober 2016 ska den utredningen presenteras.

Målet är att staden ska arbeta för att regeringens förhandlingsperson ska redovisa sitt uppdrag snabbt, med inriktning på att flygplatsen bör stängas 2022 och förvandlas till bostäder, visar överenskommelsen som SvD tagit del av.

Tanken är att Ostlänken kan underlätta för mer trafik från Skavsta flygplats i stället.

Samtidigt har majoriteten kommit överens om att alla pengar från trängselskatten ska gå till kollektivtrafik under sju år. Efter det ska det delas lika mellan kollektivtrafik och vägar. Det innebär att det saknas mångmiljardbelopp för att bygga klart Förbifarten, som till största delen skulle finansieras med trängselskatt.

– Hur regeringen ska lösa finansieringen av förbifarten kan jag inte svara på, säger Daniel Helldén till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.