Erik Bromander. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet / KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIETErik Bromander. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet / KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET
Erik Bromander. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet / KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) gav Erik Bromander sparken på onsdagskvällen. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESInfrastrukturminister Anna Johansson (S) gav Erik Bromander sparken på onsdagskvällen. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) gav Erik Bromander sparken på onsdagskvällen. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Bromander får 2,3 miljoner i fallskärm

Publicerad

Regeringen beslutade under torsdagen att sparka statssekreteraren Erik Bromander och ge honom avgångsvederlag.

Det kan ge Erik Bromander upp till 2,3 miljoner kronor.

– Detta är i linje med den så kallade statssekreteraröverenskommelsen, säger Cajsa Holm, presskommunikatör vid regeringskansliet.

På onsdagskvällen kom beskedet: Erik Bromander fick sparken av infrastrukturminister Anna Johansson efter avslöjanden av DN om lyxresor. Han hade fram tills dess varit statssekreterare och därmed högsta tjänsteman på näringsdepartementet,

Ett ständigt resande i "business class", mycket ledighet i samband med resor och felaktigt användande av ett privat bonuskort gjorde situationen ohållbar.

Under torsdagen fattade regeringen formellt beslutet att entlediga Erik Bromander, utan att han själv begärt det.

Regeringen fattade beslut

Därmed har han rätt till avgångsvederlag, något som regeringen också beslutade om under torsdagen.

– Regeringen har i dag fattat beslut om att Erik Bromanders anställning som statssekreterare ska upphöra från och med dagens datum. Det beslutet fattades utan att Erik Bromander har begärt sitt entledigande. I samma beslut har regeringen beslutat att avgångsvederlag ska utgå till Erik Bromander till och med den 26 oktober 2018, säger Cajsa Holm, presskommunikatör vid regeringskansliet.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) gav Erik Bromander sparken på onsdagskvällen.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Enligt Eva Schömer, professor i rättsvetenskap vid Linnéuniversitet och inriktad på arbetsrätt, lär Erik Bromander få avgångsvederlag även om det skulle visa sig att han gjort något brottsligt.

– Vi har ingen lönelag, så det är fritt att komma överens om villkoren för avgångsvederlag. Men han kan alltid avsäga sig sitt avgångsvederlag, säger hon.

I villkoren för statssekreterare står att ingen värdering tas till skälen för avgången när det gäller avgångsvederlag.

 

LÄS MER: Statssekreteraren har rest för 829 000 kronor

 

Allas resor ska granskas

Under torsdagseftermiddagen meddelades samtidigt att alla departement inlett granskningar av den politiska ledningens resor, så väl statssekreterares som ministrars. Något som DN var först med att rapportera om.

Instruktionerna kommer från Stefan Löfvens stab.

– Ja, det stämmer att vi vill skaffa oss en aktuell bild av statsrådens och statssekreterarnas tjänsteresor. Vi vill också se över om det finns behov av att förtydliga de riktlinjer vi har, skriver Emma Lennartsson, statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven.

Kan få upp till 2,3 miljoner kronor

Erik Bromander hade som statssekreterare en månadslön på 96 400 kronor. Avgångsvederlaget ger honom rätt till samma månadslön i 24 månader, vilket alltså kan ge honom upp till 2 313 000 kronor.

– I statssekreteraröverenskommelsen som ligger till grund för avgångsvederlag görs ingen värdering av skälen för statssekreterarens avgång, annat än att avgångsvederlag inte betalas ut om statssekreteraren entledigas på egen begäran, säger Cajsa Holm.

De rödgröna och borgerliga partierna kom överens om statssekreteraröverenskommelsen 1994, och den har gällt sedan dess.

Avgångsvederlaget minskar om Erik Bromander får en ny anställning under periodens gång. Avgångsvederlaget räknas som pensionsgrundande inkomst för allmän pension.

I stort sett alla Erik Bromanders resor attesterades av Birgitta Wikmark Carlsson, näringsråd vid näringsdepartementet. Expressen har sökt henne för en kommentar, men hon har avböjt att svara på frågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag