Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bromander får 2,3 miljoner i fallskärm

Erik Bromander.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet / KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) gav Erik Bromander sparken på onsdagskvällen.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Regeringen beslutade under torsdagen att sparka statssekreteraren Erik Bromander och ge honom avgångsvederlag.

Det kan ge Erik Bromander upp till 2,3 miljoner kronor.

– Detta är i linje med den så kallade statssekreteraröverenskommelsen, säger Cajsa Holm, presskommunikatör vid regeringskansliet.

På onsdagskvällen kom beskedet: Erik Bromander fick sparken av infrastrukturminister Anna Johansson efter avslöjanden av DN om lyxresor. Han hade fram tills dess varit statssekreterare och därmed högsta tjänsteman på näringsdepartementet,

Ett ständigt resande i "business class", mycket ledighet i samband med resor och felaktigt användande av ett privat bonuskort gjorde situationen ohållbar.

Under torsdagen fattade regeringen formellt beslutet att entlediga Erik Bromander, utan att han själv begärt det.

Regeringen fattade beslut

Därmed har han rätt till avgångsvederlag, något som regeringen också beslutade om under torsdagen.

– Regeringen har i dag fattat beslut om att Erik Bromanders anställning som statssekreterare ska upphöra från och med dagens datum. Det beslutet fattades utan att Erik Bromander har begärt sitt entledigande. I samma beslut har regeringen beslutat att avgångsvederlag ska utgå till Erik Bromander till och med den 26 oktober 2018, säger Cajsa Holm, presskommunikatör vid regeringskansliet.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) gav Erik Bromander sparken på onsdagskvällen.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Enligt Eva Schömer, professor i rättsvetenskap vid Linnéuniversitet och inriktad på arbetsrätt, lär Erik Bromander få avgångsvederlag även om det skulle visa sig att han gjort något brottsligt.

– Vi har ingen lönelag, så det är fritt att komma överens om villkoren för avgångsvederlag. Men han kan alltid avsäga sig sitt avgångsvederlag, säger hon.

I villkoren för statssekreterare står att ingen värdering tas till skälen för avgången när det gäller avgångsvederlag.


LÄS MER: Statssekreteraren har rest för 829 000 kronor


Allas resor ska granskas

Under torsdagseftermiddagen meddelades samtidigt att alla departement inlett granskningar av den politiska ledningens resor, så väl statssekreterares som ministrars. Något som DN var först med att rapportera om.

Instruktionerna kommer från Stefan Löfvens stab.

– Ja, det stämmer att vi vill skaffa oss en aktuell bild av statsrådens och statssekreterarnas tjänsteresor. Vi vill också se över om det finns behov av att förtydliga de riktlinjer vi har, skriver Emma Lennartsson, statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven.

Kan få upp till 2,3 miljoner kronor

Erik Bromander hade som statssekreterare en månadslön på 96 400 kronor. Avgångsvederlaget ger honom rätt till samma månadslön i 24 månader, vilket alltså kan ge honom upp till 2 313 000 kronor.

– I statssekreteraröverenskommelsen som ligger till grund för avgångsvederlag görs ingen värdering av skälen för statssekreterarens avgång, annat än att avgångsvederlag inte betalas ut om statssekreteraren entledigas på egen begäran, säger Cajsa Holm.

De rödgröna och borgerliga partierna kom överens om statssekreteraröverenskommelsen 1994, och den har gällt sedan dess.

Avgångsvederlaget minskar om Erik Bromander får en ny anställning under periodens gång. Avgångsvederlaget räknas som pensionsgrundande inkomst för allmän pension.

I stort sett alla Erik Bromanders resor attesterades av Birgitta Wikmark Carlsson, näringsråd vid näringsdepartementet. Expressen har sökt henne för en kommentar, men hon har avböjt att svara på frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.