Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bröllopet kan störas – av brinnande sopor

En sopbrand i Täby kan komma att störa prinsessbröllopet.
Foto: Scanpix

Maddes och Chris bröllopsgäster kan behöva hålla för näsan under hela bröllopsfesten.

Enorma mängder grovsopor brinner i Täby - och det finns stor risk att stanken sprids till Drottningholm.

– Det luktar inte särskilt trevligt, om man säger så, säger Lars Madsen, ledningsoperatör vid brandförsvaret i Storstockholm.

Om prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har otur kommer det knappast att lukta rosor och viol ute på Drottningholms slott i morgon. Istället bröllop kan svepas in i en massiv stank av sopor. Nu tar brandförsvaret hjälp av försvarsmakten för att få bukt med stanken innan prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllopsgäster anländer till Drottningholm.

– Det luktar inte särskilt trevligt. Och om branden inte släcks i tid finns det en överhängande risk att lukten hänger kvar. Och det luktar inte särskilt trevligt, säger Lars Madsen.

Branden startade redan i går morse på Hagby-tippen i Täby. Och det är inte vad som helst som brinner.

– Det handlar om grovsopor i otroligt stora mängder, och branden har hållit på i snart ett dygn, säger Lars Madsen.

Nu flygs en av försvarsmaktens helikoptrar ner från Umeå för att rädda prinsessans bröllop.

– Vi får hjälp av helikoptrar som kan vattenbomba branden nu, för det brinner så långt in i sopbergen att det är lönlöst att försöka stå bredvid och spruta vatten på sophögarna, säger Lars Madsen.

Och huruvida stanken hänger kvar över Drottningholm i morgon kväll när det är dags för prinsessbröllop går fortfarande inte att säga.

"Beror på förhållanden vi inte kan råda över"

Just nu blåser vinden bort från Stockholms centralare delar, men vänder den kan det finnas risk för soplukt inne i staden.

– Det beror på förhållanden som vi inte kan råda över, om vi inte har fått bukt med branden och vindriktningen ligger åt det hållet så kommer lukten att kännas utomhus vid Drottningholm då, säger Madsen.

När branden kommer att vara släckt var på fredagsmorgonen för tidigt att säga

– Det här kommer att ta sin lilla tid, säger Lars Madsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.