Brödraskapets blodiga historia

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polisen söker två begravda män i området kring Gunnilse gård, där Hells Angels håller till.
Foto: LENNART LENNART

GÖTEBORG. I veckan börjar den omskrivna jätterättegången mot 16 personer med anknytning till Brödraskapet Wolfpack.

Men vad är Brödraskapet Wolfpack?

Här är det kriminella nätverkets blodiga historia.

1995 bildade ett antal interner på Kumla-anstalten Brödraskapet, förkortat BSK. Grundaren och den självskrivne presidenten var Danny "the Hood" Fitzpatrick. – Jag fick idén att bilda Brödraskapet efter några år på kåken. Jag insåg att vi var många som skulle få leva med att polisen då och då kastar in tårgas i våra lägenheter och kommer efter oss med k-pistar, sa han i en intervju för Café 1997. I en tidig "årsskrift" ges samma bild. Organisationen bildades eftersom medlemmarna var "...dömda till ett liv utanför och med snutens ständiga trakasserier, outlaws helt enkelt, tvungna att främja våra egna intressen utan hjälp från samhället".

Liknade Hells Angels

 BSK ville först etablera ett samarbete med Hells Angels. Man kopierade uppbyggnaden med hangaround, prospect, medlem, sergeant at arms och president. 1995/96 bildades Brödraskapet MC för frigivna brödraskapare. Den dåvarande presidenten är numera fullvärdig medlem i Hells Angels MC Stockholm. Men Fitzpatrick var överordnad ledare. I januari 1998 frigavs Fitzpatrick. Organisationen började visa svaghetstecken. Några månader senare upphörde Brödraskapet MC. Tre av medlemmarna gick med i Hells Angels MC Stockholm. I juni 1998 mördades Fitzpatrick.

Ny president

 Till ny president valdes Patrick Huisman. Organisationen fick sitt nuvarande namn: Brödraskapet Wolfpack. 2000 lämnade Huisman BSK och är numera med i Bandidos MC. Ny president blev en i dag 42-årig man – en av dem som står åtalade i Uddevalla. 2001 började en maktkamp mellan presidenten och Zlatko Radojkovic. Den slutade med att Radojkovic och bland annat Johan Ljung tvingades lämna BSK med "bad standig", i praktiken innebärande att de var fredslösa. De båda mördades i augusti samma år på Hells Angels gård i Gunnilse – men troligen inte beroende på maktkampen. De flesta av dem som stödde Radojkovic är i dag medlemmar i Bandidos supportergrupp X-Team. BSK har i dag avdelningar i Västerås, Uddevalla, Göteborg, Kristianstad och Helsingborg. Det finns också en nytillkommen och överordnad riksavdelning kallad National. Medlemmar i BSK har oftast dömts för vålds-, vapen- och narkotikabrott. Källa: Underrättelseroteln, länskriminalen, polisen Västra Götaland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.