Polisen söker två begravda män i området kring Gunnilse gård, där Hells Angels håller till.
Polisen söker två begravda män i området kring Gunnilse gård, där Hells Angels håller till.

Brödraskapets blodiga historia

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. I veckan börjar den omskrivna jätterättegången mot 16 personer med anknytning till Brödraskapet Wolfpack.
Men vad är Brödraskapet Wolfpack?
Här är det kriminella nätverkets blodiga historia.
1995 bildade ett antal interner på Kumla-anstalten Brödraskapet, förkortat BSK. Grundaren och den självskrivne presidenten var Danny "the Hood" Fitzpatrick. – Jag fick idén att bilda Brödraskapet efter några år på kåken. Jag insåg att vi var många som skulle få leva med att polisen då och då kastar in tårgas i våra lägenheter och kommer efter oss med k-pistar, sa han i en intervju för Café 1997. I en tidig "årsskrift" ges samma bild. Organisationen bildades eftersom medlemmarna var "...dömda till ett liv utanför och med snutens ständiga trakasserier, outlaws helt enkelt, tvungna att främja våra egna intressen utan hjälp från samhället".

Liknade Hells Angels

BSK ville först etablera ett samarbete med Hells Angels. Man kopierade uppbyggnaden med hangaround, prospect, medlem, sergeant at arms och president. 1995/96 bildades Brödraskapet MC för frigivna brödraskapare. Den dåvarande presidenten är numera fullvärdig medlem i Hells Angels MC Stockholm. Men Fitzpatrick var överordnad ledare. I januari 1998 frigavs Fitzpatrick. Organisationen började visa svaghetstecken. Några månader senare upphörde Brödraskapet MC. Tre av medlemmarna gick med i Hells Angels MC Stockholm. I juni 1998 mördades Fitzpatrick.

Ny president

Till ny president valdes Patrick Huisman. Organisationen fick sitt nuvarande namn: Brödraskapet Wolfpack. 2000 lämnade Huisman BSK och är numera med i Bandidos MC. Ny president blev en i dag 42-årig man – en av dem som står åtalade i Uddevalla. 2001 började en maktkamp mellan presidenten och Zlatko Radojkovic. Den slutade med att Radojkovic och bland annat Johan Ljung tvingades lämna BSK med "bad standig", i praktiken innebärande att de var fredslösa. De båda mördades i augusti samma år på Hells Angels gård i Gunnilse – men troligen inte beroende på maktkampen. De flesta av dem som stödde Radojkovic är i dag medlemmar i Bandidos supportergrupp X-Team. BSK har i dag avdelningar i Västerås, Uddevalla, Göteborg, Kristianstad och Helsingborg. Det finns också en nytillkommen och överordnad riksavdelning kallad National. Medlemmar i BSK har oftast dömts för vålds-, vapen- och narkotikabrott. Källa: Underrättelseroteln, länskriminalen, polisen Västra Götaland.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag