Brödraskap övergår till iskalla maffiasvek

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En man i tjugoårsåldern sköts till döds i samband med en skottlossning i Östberga i augusti.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Från sin våning högt upp i tornet styr han maffian med järnhand.

Två av hans närmaste har dödats och två andra – Sebastijan Berisa, 32, och Ranjdar Karwan, 28 – avtjänar långa straff för hämnddåd.

På ytan handlar Östberganätverket om brödraskap.

Men i själva verket är kulturen iskall: Pengar är allt och medlemmar kan när som helst vända sig mot varandra, enligt polis.

Ett parallellt samhälle – med kriminella män vid styret – har vuxit fram i Östberga i södra Stockholm. Flera boende har berättat för Expressens Federico Moreno om sin rädsla, i ett reportage där ingen vågade visa sitt ansikte. 

Civilminister Ardalan Shekarabi har prisat publiceringen som "otroligt viktig" och KD-ledaren Ebba Busch Thor använde den som språngbräda i SVT:s partiledardebatt.

Statsminister Stefan Löfven besökte Östberga efter reportaget:

– Vi ska visa att samhället alltid är starkare än gängen, sa han.

Nu granskar Expressen männen bakom Östberganätverket.

Statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson på besök i Östberga tillsammans med representanter för polisen.
Foto: Socialdemokraterna


Huset är det högsta i Östberga centrum.

Det fungerar som ett nav för maffian.

I toppen sitter ledaren. På torget nedanför jobbar underhuggarna.

De säljer knark.

I själva trapphuset samlas de lojala. Där kan vapen och flyktkläder byta ägare. Utspridda i området: Så kallade "kik", ungdomar som håller koll utrustade med var sin kommunikationsradio.

Den bilden målas upp i flera tingsrättsdomar som gäller Östberganätverket och dess medlemmar.

Ledaren i tornet är en 30-årig man, enligt flera av varandra oberoende källor.

Flera av männen i nätverkets kärna är dömda för brott som medhjälp till mord, mordförsök, rån och grovt narkotikabrott. I sammanhanget är ledarens belastningsregister magert: Några trafikförseelser. Inget fängelsestraff.

Yngre män längre ner i näringskedjan är de som "får göra saker" åt de på toppen, enligt Manne Jönsson, chef för grova brott vid Stockholmspolisen.

Foto: Alex Ljungdahl

En annan polis, med god insyn i nätverket, liknar organisationen vid mc-gäng som Hells Angels och Bandidos: Presidenten på toppen. Kaptener vid hans sida. I skiktet under: Lakejer som ansvarar för att fördela sysslorna nedåt. Se till att jobbet blir gjort.

Sysslorna går sedan vidare i en lång kedja av allt yngre män.

Som till sist blir pojkar. Unga pojkar.

Ledarens advokat låter hälsa: "Han vill inte tala med någon journalist vad det än gäller."Ledaren flankeras av två "kaptener".

Båda är 22-åriga män. Den ena har dömts till ungdomsvård och dagsböter för narkotikabrott. Den andra till fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Båda har varit ansvariga för Östberganätverkets haschförsäljning, enligt Expressens uppgifter.

Samtidigt basade en yngre släkting till ledaren över kokainaffärerna – fram tills han i augusti sköts till döds.

Man pratar om att det finns ett broderskap men som regel är den gemenskapen falsk.

Enligt Expressens uppgifter står knarkhandeln för en stor del av Östberganätverkets inkomster. Flera av medlemmarna använder också droger själva, visar inte minst den rad av narkotikadomar som medlemmar – högt som lågt i hierarkin – figurerar i.

En tongivande medlem som alldeles nyligen dömdes för just narkotikabrott säger i förhör att han finansierar kokainmissbruket med bidragspengar. Han köper drogerna till extra låga priser och säger sig vara "generös med sitt kokain."

Och det är brödraskap som Östberganätverket handlar om – att hålla varandra om ryggen. Men bara på ytan. I själva verket gör medlemmarna vad som helst för att komma över mer makt och mer pengar. Vad som helst – även mot varandra.

– Livsstilen går helt ut på att skaffa pengar så fort och enkelt som möjligt och i den jakten skyr man inga medel, säger Manne Jönsson, chef på grova brott, om kulturen inom Östberganätverket.

Han fortsätter:

 – Man pratar om att det finns ett broderskap men som regel är den gemenskapen falsk. När det verkligen gäller är det inte sällan de lurar varandra för att sko sig själva. Man delar inte på det broderliga sätt som man ibland säger.Ett tydligt exempel är från i våras. Då uppstod en spricka mellan nätverkets ledare och en man som haft en framskjuten roll och stått ledaren och hans familj nära. Som enligt egen utsago dragit in stora pengar till Östberganätverket genom att begå olika bedrägerier.

När han fick problem med ett annat kriminellt nätverk vände han sig till Östbergaledaren för hjälp – men fick kalla handen. Det berättar han i den nu nedlagda förundersökningen.

Efter att ha nobbats bröt han upp med nätverket.

– Jag tror att det var startskottet till allt som hände mig efteråt, säger han i förhör.

Avhopparens tidigare vänner vände sig emot honom: Hans familj fick flera besök av gängmedlemmar som krävde att han betalade en påstådd skuld.

MEDLEMMARNA

Dömda:


Ranjdar Karwan, 28

Avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för mordförsök. 2013 besköts en medlem i rivaliserande Bredängnätverket, som varit misstänkt för mord på en Östbergamedlem. Ranjdar Karwan hävdade nödvärn men dömdes till sju års fängelse av hovrätten.


Sebastijan Berisa, 32

Avtjänar ett tio år långt straff för medhjälp till mord. Enligt polis och åklagare lurade han in en Bredängmedlem i en fälla – för ett mord som utfördes av en annan Östbergamedlem, med Berisas hjälp. Två andra medlemmar åtalades för att ha skjutit skotten respektive kört flyktmopeden, men friades.Toppskiktet:


Ledaren, 30 år

Nätverkets tydlige nummer ett, enligt Expressens uppgifter. Därmed är han högst ansvarig för alla delar av nätverkets affärer: Kokain-, hasch- och spritförsäljningen. Flera av hans närmaste är dömda för grov brottslighet. Själv är han aldrig dömd till fängelse, men har fått böter för bland annat trafikbrott, brott mot knivlagen och narkotikabrott. I våras häktades han misstänkt för att tillsammans med elva andra ha kidnappat en avhoppad medlem och misshandlat honom i en källare. Ledaren, liksom de andra elva, släpptes och utredningen lades ned.


Kapten, 22

Ledaren flankeras av två kaptener. Den ena, 22 år gammal, fick 2009 ungdomsvård för narkotikabrott, 2012 dagsböter för samma brott. 2012 åtalades han – men dömdes aldrig – för misshandel. Enligt Expressens uppgifter har han i vart fall tidigare fungerat som ansvarig för Östberganätverkets haschförsäljning.


Kapten, 22

Den andra kaptenen är också 22 år gammal och har också varit ansvarig för haschförsäljning, enligt Expressens uppgifter. 22-åringen dömdes 2014 till fyra månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han åtalades för medhjälp till mordförsöket som Sebastijan Berisa är dömd för, men friades. I våras var han, ihop med bland annat ledaren, häktad för kidnappningen mot en avhoppare.

Hans flickvän fick en yxa i sin ytterdörr och rutorna till en släktings restaurang krossades. Vid restaurangen låg en lapp kvar efter dådet: "Betala dina skulder." Allt enligt polisutredningen.

Utpressningen nådde sin kulmen när avhopparen och en vän kidnappades av flera Östbergamedlemmar. I en källare i Östberga säger mannen sig ha misshandlats och utsatts för skenavrättningar med pistoler och batonger under flera timmar.

Först när avhopparens flickvän anlände med 100 000 kronor i kontanter blev de frisläppta, svårt tilltygade. Den påhittade skulden kvarstod – och växte till 1,8 miljoner kronor.

– Det här är samma killar som jag har funnits för i flera år. Jag har gjort allt för de här människorna, säger avhopparen i förhör.

Tolv personer – flera av dem medlemmar i Östberganätverket – häktades misstänkta för människorov och grov misshandel. En månad senare släpptes de och i dag är förundersökningen nedlagd.

– Jag ifrågasätter inte målsägaren på något sätt, absolut inte. Men stödbevisningen var inte tillräckligt stark, säger åklagare Erik Wendeby som ledde utredningen.


LÄS MER: Löfven lovar att stoppa våldet Sommaren 2013 försvinner ett parti kokain från Bredängnätverkets gömma.

Deras misstankar riktas mot en medlem i Östberganätverket.

Gängen stämmer träff för att "göra upp", man mot man, utan vapen.

I juni 2013 träffas en handfull tongivande medlemmar ur nätverken i Östberga respektive Bredäng i en gångtunnel. Stämningen är aggressiv från start – men briserar fullständigt när en 24-årig man drar pistol. Han siktar mot den utpekade Östbergamedlemmen och avlossar sex skott i underkroppen.


Här började gängkriget.
Foto: Polisen

Kriget som de närmaste åren ska skörda fem liv har startat.

Hösten samma år har Östbergamannen Ranjdar Karwan varit på bio med sin flickvän. De har hämtat upp en 22-årig gängmedlem för att skjutsa honom till Örby söder om Stockholm. När 22-åringen släpps av hinner han bara ta några steg innan han skjuts till döds.

Ranjdar Karwan, 28, är dömdes till sju års fängelse för mordförsök.

Samma Bredängmedlem som öppnade eld vid gångtunneln häktas som mordmisstänkt, men släpps senare i brist på bevis.

Hämnd för mordet utkrävs i stället från de egna leden.

Mindre än två dygn efter dödsskjutningen stämmer Sebastijan Berisa, vid tidpunkten 28 år gammal och tongivande i Östberganätverket, träff med en 26-åring som kopplas till Bredäng.

Framme vid mötesplatsen frågar 26-åringen "vad händer nu?", enligt ett vittne som stod alldeles intill.

Då drar en man pistol och skjuter honom med flera skott.

När 26-åringen fallit till marken blir han skjuten igen. Han dör direkt.

Sebastijan Berisa, 32, är dömd till tio års fängelse för medhjälp till mord.

Runt hörnet väntar en moped.

Föraren står redan redo, enligt ett vittne.

Mördaren hoppar på och försvinner.

Sebastijan Berisa döms till tio års fängelse för medhjälp till mord. Två andra tongivande medlemmar i Östberga åtalas – en för att ha skjutit skotten, en annan för att ha kört mopeden – men båda frias i brist på bevis.

En månad senare öppnar Ranjdar Karwan eld mot ledande gestalter i rivaliserande Bredäng.

Han döms i hovrätten till sju års fängelse för mordförsök.


Två år senare ska nästa unga man förlora livet i gängkriget.

Det är juli 2016 – han har just fyllt 18 år, står ledarna nära och är på god väg uppåt i Östberganätverkets hierarki.

Han sitter i sin bil och ska skjutsa flickvännen till en annan del av Stockholm.

De hinner knappt lämna Östberga innan han ser en bil han känner igen.

Det är fienden.

– Det här handlar om millisekunder så ser jag dörren, eller rutan öppnas. Så ser man automatvapen, och det var ingen tvekan. De bara sköt.

Så säger 18-åringen själv när han senare förhörs av polis.


Foto: En av Östberganätverkets "kaptener" blev beskjuten under en bilfärd med sin flickvän. När bilen kraschade sköt förövarna på den med automatvapen.

I panik trycker han gasen i botten och försöker fly. Gärningsmännen i den andra bilen sätter efter.

På småvägarna utanför Östberga rasar biljakten i 150 kilometer i timmen – samtidigt som skotten fortsätter vina. Flickvännen sitter i passagerarsätet och försöker skydda sig samtidigt som hon ringer och slår larm.

Inte till SOS – utan till “grabbarna i Östberga”.

Till slut kommer gärningsmännen ikapp. De prejar 18-åringens bil av vägen. Jakten tar slut med en krasch in i ett träd.

Flickvännen lyckas ta sig ut ur bilen, men 18-åringen blir kvar.

Jag väntade bara på att dö.

Han hör gärningsmännens bil stanna till bredvid. Han hör deras fotsteg.

– Sedan efter någon sekund, så hör jag bara att det smattrar över hela bilen.

– Jag inte vad jag ska göra. Jag väntade bara på att dö, säger han i förhör.

Han träffas av flera skott och skadas svårt. Men han överlever.

I tre dagar ligger han nedsövd. Sedan följer två veckor på intensiven.


Den unge mannen blev svårt skadad i skjutningen.

Två män med kopplingar till Bredäng åtalas i tingsrätten. En frias, den andre döms till 15 år och sex månaders fängelse.

En dom som rivs upp i hovrätten – där även han frias för dubbla mordförsök.


LÄS MER: Federico Moreno: Så här ska ingen behöva leva i Sverige 2016 fortsätter maffiakriget. I mars skjuts en 23-årig man med nära kopplingar till Bredängnätverket vid en lekplats fylld av lekande barn. 

– Mina barn är traumatiserade. De såg honom falla till marken. De var kanske 30 meter från händelsen, sa en man efter händelsen.

Vittnen ser en bil lämna platsen i hög fart.

Senare hittas den utbränd två mil bort.

Den skjutne 23-åringen dör på sjukhus.

Blommor och ljus på gatan där den 23-årige mannen bodde.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Mordet har förblivit olöst men i senare rättegångar har polis och åklagare kopplat det till konflikten mellan Östberga och Bredäng.

I augusti i år blir barn på nytt vittnen till ett mord i gängkonflikten. Förskolebarnen leker för fullt när en man hoppar ut ur en vit Toyota Prius i Östberga. Med en automatkarbin skjuter han mot två Östbergamedlemmar – den ena dör, den andra skadas.

Han som dör är ledarens släkting.

Han har varit ansvarig för kokainförsäljningen.

Ingen är gripen och utredningsläget svårt.

– Det är kriminella grupperingar. De pratar inte, säger åklagaren Daniel Insulander.


LÄS MER: Två bröder mördade i den blodiga konflikten Den 20 november i år blir flera vanliga trafikanter vittnen till en biljakt i Mariehäll. Ur fönstret på den jagande bilen hänger skytten ut. Kulorna dödar en man som färdades i bilen framför. En 28-årig man, ledande i Bredängnätverket.


Den 28-åriga man som inledde gängkriget dödades i Mariehäll tidigare i år.

Samma man som öppnade eld vid gångtunneln sommaren 2013 under uppgörelsen om det stulna kokainet. Han som sköt skotten som startade allt. Som var misstänkt för mordet på den 22-årige Östbergamedlemmen.

Tre personer är häktade för inblandning i mordet på Bredängledaren.

Polisens teori är, enligt Expressens uppgifter, att mordet kopplas till Östberganätverket och dess allierade.

TIDSLINJE

Det skulle bli ett av Sveriges blodigaste gängkrig. Allt började med ett stulet parti kokain. En rad unga män har mist livet eller utsatts för mordförsök i konflikten mellan nätverken i Östberga och Bredäng.


8 juni 2013: Kokainstölden

Efter att en Östbergamedlem tagit kokain ur en gömma ska medlemmar i Östberganätverket och Bredäng träffas i en gångtunnel för att ”göra upp”. Där skjuter en ledande medlem i Bredängnätverket den utpekade kokaintjuven flera gånger i benen. Två Bredängmedlemmar åtalas senare för händelsen. Skytten döms till fyra och ett halvt års fängelse för synnerligen grov misshandel medan den andre mannen frias.


21 juli 2013: Misshandel på Stureplan

En central Östbergamedlem misshandlas grovt av en Bredängmedlem på Stureplan. Bredängmedlemmen döms senare till sex månaders fängelse för misshandel.


14 sep 2013: Östbergamedlem mördas

Natten till den 14 september skjuts en Östbergamedlem till döds när han kliver ur en bil i Örby. Med i bilen sitter Ranjdar Karwan och en kvinna, enligt polisen. En Bredängmedlem har varit häktad för mordet – en annan för skyddande av brottsling. Båda har sedan dess släppts.


15 sep 2013: Östberganätverket utkräver hämnd

Östberganätverkets Sebastijan Berisa lurar en Bredängmedlem till ett möte där han mördas. Berisa döms i hovrätten för medhjälp till mord till tio års fängelse. Två andra Östbergamedlemmar åtalas också – för mord respektive medhjälp till mord – men frikänns. De döms till kortare fängelsestraff för grovt vapenbrott.


15 oktober 2013: Ranjdar Karwan döms för skottlossning

En bil där bland annat en Bredängmedlem som varit häktad för mordet den 14 september sitter blir beskjuten i Bredäng. Ranjdar Karwan åtalas för skottlossningen och hävdar nödvärn. Hovrätten dömer honom till sju års fängelse för mordförsök.


Augusti 2015: Konflikten trappas upp

En central medlem i Bredängnätverket blir beskjuten i sin trappuppgång i Bredäng. Han överlever mordförsöket. Ingen har ställts inför rätta för dådet.


Mars 2016: Bredängmedlem mördad

En tongivande medlem i Bredäng mördas mitt på ljusan dagen på väg från gymmet. Flera barn som leker på en lekplats i närheten blir vittnen. Mordet har förblivit olöst.


2 juli 2016: Mordförsök på Östbergamedlem

En framträdande Östbergamedlem och hans flickvän blir beskjutna när de färdas i bil. Båda överlever. En man som kopplas till Bredängnätverket – som säger sig ha varit med för att medla i en konflikt – döms i tingsrätten till 15 år och sex månader för bland annat mordförsök. Senare frias han i hovrätten men får fyra och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott.


15 aug 2017: Mord framför dagisbarn

En man med automatvapen hoppar ur en vit Toyota framför lekande förskolebarn i Östberga. Han öppnar eld mot en Östbergamedlem – släkt med ledaren och ansvarig för kokainförsäljningen – och skjuter honom till döds. Ingen är gripen.


20 nov 2017: Bredängledaren mördas

Mannen som öppnade eld vid gångtunneln 2013 – skotten som startade gängkriget – mördas under en biljakt. Skytten hänger enligt vittnen ut ur rutan från en jagande bil. Tre personer är häktade för inblandning i det mordet. Polisens teori är att mordet kopplas till Östberganätverket och dess allierade, enligt Expressens uppgifter.


ANDRA MEDLEMMAR

Man, 29 år

Dömd för grovt vapenbrott med mera 2015. Straffet: Fängelse i ett år och två månader. Medåtalad, men friad, när Sebastijan Berisa dömdes för mordförsök. Enligt åklagaren var det 29-åringen som höll i pistolen. Var också häktad i kidnappningsmålet.


Man, 20 år

Har enligt Expressens uppgifter haft ansvar för Östberganätverkets spritförsäljning. Han är dömd för bland annat grov misshandel, olaga hot, ofredande. Besköts förra året när han färdades i bil tillsammans med sin flickvän.


Man, 23

En så kallad springpojke. Dömd i Högsta domstolen till försök till mordbrand, mindre allvarligt brott, efter att ha försökt elda upp en buss. Fick fängelse i två och ett halvt år.


Man, 22

Kopplas till nätverket. Dömdes tillsammans med 23-åringen för försök till mordbrand, fick skyddstillsyn.


Man, 21

Medlem som i somras åtalades för narkotikabrott. 2014 dömdes han för rån, vapenbrott och bilstöld till fängelse i ett och ett halvt år.


Man, 20

Står just nu åtalad tillsammans med två andra för grovt narkotikabrott.


Man, 20

Också åtalad för grovt narkotikabrott.


Man, 18

I utkanten av Östberganätverket. Åtalad ihop med 20-åringarna för grovt narkotikabrott.


Man, 21

Säger själv i polisförhör är att han är en så kallad "torgkille", alltså inte högt upp i nätverkets organisation. Står åtalad för narkotikabrott. Var häktad i kidnappningsmålet som lades ned.


Man, 19

Dömd för narkotikabrott 2014.


Man, 18

Dömdes i augusti i år för häleri, narkotikabrott med mera. Fick ungdomsvård. Var häktad i kidnappningsmålet tillsammans med nätverkets ledare och tio andra.Döda:


Man, 22

Mördades 2013 i Örby. Ett mord som ledde till hämndaktioner som såväl Sebastijan Berisa som Ranjdar Karwan är dömda för. 


Man, 21

Mördades i augusti i år  framför lekande dagisbarn i Östberga. En man med automatvapen hoppade ut ur en vit bil och öppnade eld. Hade fram till sin död hand om kokaindelen av Östberganätverkets affärer. Ingen är gripen för mordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.