Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördarens lillebror tog på sig attacken

Liam O’Connell, 26, döms till 16 års fängelse för mord.
Lillebrodern har sagt att det var han som högg, men han döms för mordförsök.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Liam O’Connell döms till 16 års fängelse för mord.
Foto: Polisen

27-åringen var på besök i Stockholm när han knivmördades vid Västermalmsgallerian.

Hans barndomsvän skadades i attacken, som var över på två minuter.

Idag kom domen mot de två bröderna och den flickvän som åtalats för inblandning i dådet.

Lillebrodern har sagt att det var han som högg – men nu döms storebrodern Liam O’Connell till 16 års fängelse för mord.

Den sista fredagen i maj var de två barndomsvännerna, 27 och 29 år, på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Den yngre mannen hade tagit tåget ner från Sundsvall för att hälsa på över helgen, och nu hade de en festkväll tillsammans.

Under kvällen möter de två män på gatan utanför Västermalmsgallerian.

– Målsägandena fortsätter att gå. De här två killarna vänder och går efter målsägandena, sa åklagaren Zilla Hirsch i samband med åtalet.

Några minuter senare ligger de två vännerna på marken nära gallerians entré. 27-åringen hade knivhuggits i bröstet, och dog samma kväll. 29-åringen knivskadades, men överlevde.

Storebrodern döms mot sitt nekande

Flera blev vittnen till delar av händelsen. Övervakningsfilmer visar hur de två utpekade männen försvann ner i tunnelbanan, och hur en kvinna i sällskapet hade blodiga jeans.

Det visade sig vara två bröder, 20 och 26 år, och den yngre broderns flickvän.

Båda bröderna har hävdat att de agerat i självförsvar efter att tjafs uppstått.

Den yngre brodern har sagt att det var han som högg männen – samtidigt som storebrodern, 26-årige Liam O'Connell, nekar till att ha hållit i en kniv. Nu är det han som döms till 16 års fängelse för mord.

– Jag är lite förvånad att han döms för mord. Det har hörts 60 personer i den här utredningen, och ingen har sett min klient hugga någon. Det talar ändå sitt tydliga språk, och speciellt då när en annan person har tagit på sig det här och säger att det var jag som höll i kniven, säger hans advokat Marcus Karner.

Åklagaren: ”Det är obegripligt”

Men Stockholms tingsrätt menar att det är bevisat att det var Liam O'Connell som gav 27-åringen från Sundsvall det dödande hugget i bröstet, bland annat utifrån vittnesuppgifter om bröderna vid korsningen utanför gallerian.

”Tingsrätten konstaterar att en stor del av åklagarens bevisning avseende identifiering av involverade personer har bestått av vittnens iakttagelser av deras klädsel och andra egenskaper.”, står det i domen.

Den yngre brodern, som hävdat att det är han som huggit barndomsvännerna, döms för mordförsök. Tingsrätten anser att det i hans fall är ställt utom rimligt tvivel att han ”utdelade ett flertal hugg” mot 29-åringens överkropp. Han döms med straffrabatt till 9 års fängelse och inte 12, eftersom han är 20 år.

Det har inte framkommit något tydligt motiv till mordet, enligt åklagare Zilla Hirsch. Hon har kallat det hela ”obegripligt”. 

– Utredningen har inte kunnat klarlägga något särskilt angående det. De här personerna känner inte varandra.

Den yngre broderns flickvän döms till fängelse i ett år och sex månader för grov misshandel. Enligt domstolen har hon varit med och slagit och sparkat 29-åringen som då låg på marken.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.