Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröderna återförande efter 40 år – splittrades som barn

Fängslades tillsammans med sina föräldrar • “Kan inte föreställa mig hur han haft det”.
Ahmed, till höger, är i Sverige på besök hos sin bror för första gången. Ett visum från den irakiska ambassaden i Nederländerna gjorde det möjligt.
Foto: OLLE SPORRONG
Storebror Haider som bor i Västerås har tänkt på sin lillebror i 40 år. 2003 fick han veta att föräldrarna avrättats, men inte Ahmed. Sedan skulle det dröja 17 år till innan han hittade honom.
Foto: OLLE SPORRONG

Två och fyra år gamla fängslas de tillsammans med sina föräldrar i Irak. Haider smugglas ut av sin mormor, växer upp och kommer till Sverige, medan spåren av lillebror Ahmed försvinner. 

40 år senare hittar de varandra och återförenas i Irak, tack vare en gammal fotokopia. Nu ses bröderna i Sverige för första gången.

– För många är dagen man gifter sig den bästa dagen i ens liv. För mig var återföreningen med min familj den bästa dagen i mitt liv, säger Ahmed.

Det är den 7 september 1980 och Haider Javad Nasers pappa grips när polis stormar familjens hem i Bagdad. Han är aktiv i det shiitiska Dawapartiet, motståndare till Saddam Hussein som då blivit regeringschef och president. 

Tre dagar senare kommer de tillbaka efter fyraårige Haider, hans två år yngre lillebror Ahmed och deras då 21-åriga mamma som är gravid i sjätte månaden.

Bröderna får bevittna tortyr och utpressning mot sina föräldrar, och de flesta minnen som Haider har med sin lillebror är från tiden i fängelset. Hur de äter tillsammans och bråkar om någon leksak.

Men en sak minns Haider från hemmet i Bagdad. 

– Vi hade en barncykel med plats för två, och jag trodde att jag kunde ta med Ahmed och cykla nedför en trappa. Men redan vid andra trappsteget ramlade vi och skadade oss, säger han. 

Ahmed tar sig för pannan och ler menande åt sin storebror där de nu sitter bredvid varandra i en soffa i Sverige.

Det har gått 40 år sedan de skildes åt i fängelset i Irak.

En samhörighet som han saknat i 40 år. Så beskriver Ahmed mötet med sin storebror.
Foto: OLLE SPORRONG

Smugglades ut av mormor i fängelset

Efter flera månaders sökande hittar brödernas mormor och farmor fängelset och lyckas smuggla ut Haider. Han växer upp med sin farmor men flyr sedan till Iran där han bildar familj. 2003 kommer familjen till Sverige och Västerås där de får asyl och sedan svenskt medborgarskap.

Två veckor efter att Haider räddats försöker man få ut lillebror ur fängelset, men då finns de inte längre kvar. 

Det ska visa sig att föräldrarna avrättas och en familj omhändertar och adopterar tvååriga Ahmed, som slängts ut på gatan. Han berättar hur uppväxten gett honom många psykiska besvär.

– Ibland när det kom gäster gick jag därifrån, för man kunde se att jag inte var deras son. Det var också riskabelt för dem att det skulle komma ut vem jag var, säger han.

Han lever med depression och beskriver hur varje dag kan kännas som ett helt år.

– Det är en annan slags kamp som jag har fått gå igenom. Jag har varit separerad från min familj i 40 år och inte fått veta ens namnet på min pappa och mamma. Jag har levt utan handlingar och rättigheter, speciellt som barn, säger han.

Lyckan över att vara återförenade blandas med sorg över förlorad tid. Bröderna vill bo i samma land och se sina barn växa upp tillsammans.
Foto: OLLE SPORRONG

”Räckte inte att människorna försvann”

Haider har under 40 år tänkt på sin lillebror och sökt honom, men visste länge inte om han ens levde.

Det ska dröja till efter 2003, när Saddam Husseins regim störtas, innan Haider får veta mer. Då hittas dokument som visar att deras mamma och pappa dödats, liksom flera farbröder och en moster. Men inte Ahmed – eller systern som deras mamma ska ha fött i fängelset.

– Det räckte inte för Saddam att människorna försvann. Man skulle också göra sig av med allt runtomkring, man tar allt de äger, egendomar och fotografier, säger Haider.

Fyra år efter att familjen fängslades gick Haider med en släkting till en fotograf för att ta bilder. Det skulle visa sig vara samma fotograf som familjen gått till strax innan gripandet. Och han hade kvar fotokopior. 

Där fanns bilden på Ahmed som ledde till att han hittades.

Haider lägger ut bilden på tvååriga Ahmed, 40 år efter att familjen greps och fängslades i Irak. Familjen som tog hand om Ahmed känner direkt igen honom och hör av sig.
Foto: OLLE SPORRONG

Kände igen tvååringen på bilden

Den 20 september förra året lägger Haider upp fotot på Facebook, eftersom det är 40 år sedan familjen greps. Bilden sprids snabbt och dyker upp i en telefon hos några som känner igen pojken på bilden väl.

Familjen som tog hand om Ahmed hör av sig. 

Brödernas farbror som bor i Irak åker dit direkt, klockan halv ett på natten – egentligen långt ifrån god sed, förklarar bröderna. Han känner igen Ahmeds röst innan han ser honom.

– Men jag kunde inte förstå det då. Jag ville bara att mötet skulle vara över, säger Ahmed, som flera gånger tidigare förgäves fått upp hoppet om att hitta sin familj.

En video visar hur bröderna under stort medieuppbåd gråtandes omfamnar varandra i Bagdad bara några dagar senare. Då försvinner Ahmeds tvivel, även om han än i dag kan få overklighetskänslor. 

Bröderna återförenades i Irak under stort medieuppbåd förra året. Deras öde liknar många andras och de berättar att många fått nytt hopp av deras historia.
Foto: OLLE SPORRONG

– Jag kände att jag var i paradiset, säger han. 

– För mig var det blandade känslor. Det var sorg, glädje, saknad, smärta och lycka, berättar Haider.

Det känns som att de vunnit, samtidigt som 40 år har gått förlorade. Nu pratar de varje dag om vad de varit med om.

– Jag kan inte ens föreställa mig hur han haft det, säger Haider.

DNA bekräftade vad de redan visste

Numer finns bevis i form av DNA på att Haider och Ahmed verkligen är bröder. Men för dem själva och släkten behövdes det inte.

– Allt ifrån hur vi sitter och hur vi tänker till hur vi tar emot gäster har vi gemensamt. Allt det jag inte haft på 40 år, säger Ahmed.

När Haider och Ahmed träffas känner de samhörighet direkt, och inte bara i ansiktsdragen. De tänker, pratar och rör sig likadant, något som deras fruar ofta skrattar åt.
Foto: OLLE SPORRONG

Efter det första mötet har de tillbringat ytterligare två månader tillsammans i Irak, då bådas familjer med sammanlagt tio barn bodde tillsammans. 

De upptäcker ständigt fler likheter.

– Att vi gillar att skoja till exempel, säger Haider och ler.

Nu är Ahmed i Sverige och hälsar på sin bror under några veckor. Besöket är möjligt tack vare att den irakiska ambassaden i Nederländerna ordnat ett visum, som en gåva för att uppmärksamma mänskliga rättigheter.

De har påbörjat arbetet med att ta tillbaka Ahmeds riktiga identitet, och många gånger betonar de att de vill leva på samma plats, uppfostra sina barn ihop och aldrig behöva separeras igen.

Se även:

Jan Eliasson om mötet med Saddam Hussein

Eliasson: "Man kände diktaturens väsen i rummet"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.