Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brodern till en av de misstänkta: ”Han blev hjärntvättad”

Helgedomen Chamharouch ligger tio minuter från byn där Maren Uleland och Louisa Vesterager Jespersen mördades.Foto: BENDIKSBY, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Maren Uleland och danskan Louisa Vesterager Jespersen hittades mördade i närheten av byn Imlil nära Atlasbergen i Marocko.Foto: SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

”Om någon dödar en människa (...) skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet.”

Den versen ur Koranen citerar brodern till en av männen som är misstänkt för dubbelmordet i Marocko, skriver norska VG som tagit del av en videointervju.

Det var alltså i måndags som de två väninnorna norskan Maren Uleland och danskan Louisa Vesterager Jespersen hittades mördade i närheten av byn Imlil nära Atlasbergen i Marocko.

 

 

De svor trohet  till IS

Dubbelmordet misstänks vara terrorrelaterat. Det har framkommit uppgifter, som visar att de fyra män som gripits misstänkta för det brutala dådet kort tid innan svurit trohet till terrororganisationen IS.

Under fredagen greps ytterligare nio personer på olika platser i Marocko.

Norska tidningen VG har tagit del av en videointervju med en bror till en av de misstänkta. Intervjun är gjord av marockanska tv-kanalen Kifache TV.

– Han var helt normal. Han gick till moskén, och kom hem igen. Men jag och familjen vet inte vilka hans vänner var, eller vilka han umgicks med, säger brodern.

Två guider vid platsen där de två kvinnorna hittades mördade.Foto: EPA / TT NYHETSBYRÅN

”Övervaka de som hjärntvättar”

Han ber nu de marockanska myndigheterna att ”övervaka de som hjärntvättar”.

Han berättar vidare att hans bror försvann i torsdags i förra veckan. Han har inte hört något mer om honom förrän brodern blev arresterad.

Han berättar vidare att han tar fullständigt avstånd från det brodern är misstänkt för. 

Därefter citerar han versen ur Koranen:

– Han var en normal kille, som blev radikaliserad och skaffade sig långt skägg. Det som hände har inget med islam att göra. 

En kvinna, som påstås vara gift med en av de gripna, menar att hon skulle förlåta sin make.

– Jag har aldrig hört ett ont ord om honom. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.