Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Broar i London stängda – efter klimatprotester

Runt 6 000 personer uppges delta i klimatprotesterna. Foto: GUY BELL/REX / GUY BELL/REX/IBL REX FEATURES
Protestanterna kräver att den brittiska regeringen agerar för att stoppa klimatförändringarna nu. Foto: GUY BELL/REX / GUY BELL/REX/IBL REX FEATURES

Klimatprotestanter har ockuperat fem olika broar i centrala London.

Protesterna är riktade mot regeringen – som anklagas för att vara ”brottsligt inaktiva” när det gäller att motarbeta klimatförändringarna. 

– Vi har försökt med marscher, lobbying och upprop. Inget har gett den förändring som krävs, säger organisatören Tiana Jacout till tidningen Independent

De fem broar som har fått stängas av i centrala London är: Westminster, Lambeth, Waterloo, Blackfriars and Southwark Bridge. 

Klimatprotestanterna – som kallar sig ”Extinction Rebellion” – är djupt besvikna på hur den brittiska regeringen hanterar klimatförändringarna.

CNN återger protestanternas krav: 

”Extinction Rebellion kräver att regeringen omedelbart säger sanningen och tillkännager en klimat- och ekologisk kris, att den stoppar inkonsekventa förslag och sänker utsläppen av växthusgas till noll till år 2025, samt inrättar en medborgarförsamling som får överse förändringarna”. 

https://twitter.com/cnnbrk/status/1063828488489222144

Enligt tidningen Independent deltar flera tusen personer i protesterna. Drygt 20 aktivister ska ha gripits av polis. 

– Vi representerar en stor grupp av oroliga medborgare – forskare, akademiker, politiker, lärare, jurister, studenter, barn, föräldrar och mor- och farföräldrar, säger organisatören Tiana Jacout till tidningen. 

– Vi har försökt med marscher, lobbying och upprop. Inget har gett den förändring som krävs, säger hon vidare.  

Borgmästaren respekterar protesträtten 

En talesperson för Londons borgmästare Sadiq Khan säger att han respekterar rätten att protestera fredligt, men att det ”måste ske inom lagens ramar”, skriver CNN. 

Talespersonen ska ha uttyckt förståelse för åsikten att det är bråttom att sätta in åtgärder mot klimatförändringarna och att det är dags för regeringen att sluta sega i den här väldigt viktiga frågan. 

Enligt CNN säger en talesperson på näringsdepartementet att Storbritannien är ”världsledande” i arbetet att stoppa klimatförändringarna – samtidigt som det står klart att alla delar av samghället måster göra mer. 

Ingen vid regeringen har velat svara på CNN:s frågor. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!