Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittons kritik mot FHM: ”De har varit lite fega”

Runt en halv miljon smittade från första november till nyår om skärpta råden inte följs, enligt Tom Britton
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Munskyddsdebatten har varit het i Sverige.

De flesta länderna förespråkar den, medan Sverige valt en annan strategi.

– Jag tycker Folkhälsomyndigheten varit lite fega där, säger matematikprofessorn Tom Britton till DN som tror att munskydd kan vara bra i vissa situationer.

Han menar också att Anders Tegnell verkar ha svårt att erkänna fel.

När allt fler invånare i andra länder tar på sig munskydd – väljer Sverige och Folkhälsomyndigheten att strunta i rekommendationen. 

Vissa forskare och rapporter redovisar om att munskydd inte hjälper – och en del hävdar tvärtom. 

Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, säger till Dagens Nyheter, att han är ”lite mittemellan”. 

– Jag tror att man ska undvika trängsel, det är det överlägset viktigaste rådet, och att stanna hemma när man har symtom. Men i vissa situationer är det svårt att undvika trängsel och då tror jag att munskydd kan vara bra, säger Tom Britton, till DN. 

Tom Britton är professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skickat 100 mejl 

Britton har sedan början av mars skickat över 100 mejl till Anders Tegnell, där han bland annat ifrågasatt Folkhälsomyndighetens strategi. 

– I nästan alla andra länder rekommenderas munskydd. Jag tycker Folkhälsomyndigheten har varit lite fega där. De menar att om man bär munskydd kanske man struntar i att undvika trängsel. Det vore så klart inte bra. Men så länge man säger ”Fortsätt undvika trängsel. Bär munskydd när du åker kommunala färdmedel, men undvik kommunala färdmedel så mycket du kan ändå”, så förstår jag inte faran med de, säger han till DN. 

Britton har skickat över 100 mejl till Tegnell, ibland har han fått svar.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Tegnell har svårt att erkänna fel”

Tom Britton tycker att det behövs kritiska röster. Han är därför positiv till de 22 forskare som framfört sina invändningar. 

– Sedan tycker jag båda läger är lite för dogmatiska. Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell verkar ha svårt att erkänna fel. Andra sidan verkar tycka att i princip allt Folkhälsomyndigheten gör är fel. Då pratar jag inte om de 22, men det verkar finnas en del människor som tror att Anders Tegnell vill att många svenskar ska dö. Att han är en ondsint person som har en dold agenda som går ut på att döda så många människor som möjligt, säger han till DN. 

SE MER: 

Enligt nya beräkningar kan flockimmunitet uppstå tidigare än man först trodde. Tom Britton är professor i matematik vid Stockholms universitet och intervjuades i Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.