När allt fler invånare i andra länder tar på sig munskydd – väljer Sverige och Folkhälsomyndigheten att strunta i rekommendationen.
Vissa forskare och rapporter redovisar om att munskydd inte hjälper – och en del hävdar tvärtom.
Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, säger till Dagens Nyheter, att han är ”lite mittemellan”.
– Jag tror att man ska undvika trängsel, det är det överlägset viktigaste rådet, och att stanna hemma när man har symtom. Men i vissa situationer är det svårt att undvika trängsel och då tror jag att munskydd kan vara bra, säger Tom Britton, till DN.

Skickat 100 mejl
Britton har sedan början av mars skickat över 100 mejl till Anders Tegnell, där han bland annat ifrågasatt Folkhälsomyndighetens strategi.
– I nästan alla andra länder rekommenderas munskydd. Jag tycker Folkhälsomyndigheten har varit lite fega där. De menar att om man bär munskydd kanske man struntar i att undvika trängsel. Det vore så klart inte bra. Men så länge man säger ”Fortsätt undvika trängsel. Bär munskydd när du åker kommunala färdmedel, men undvik kommunala färdmedel så mycket du kan ändå”, så förstår jag inte faran med de, säger han till DN.

”Tegnell har svårt att erkänna fel”
Tom Britton tycker att det behövs kritiska röster. Han är därför positiv till de 22 forskare som framfört sina invändningar.
– Sedan tycker jag båda läger är lite för dogmatiska. Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell verkar ha svårt att erkänna fel. Andra sidan verkar tycka att i princip allt Folkhälsomyndigheten gör är fel. Då pratar jag inte om de 22, men det verkar finnas en del människor som tror att Anders Tegnell vill att många svenskar ska dö. Att han är en ondsint person som har en dold agenda som går ut på att döda så många människor som möjligt, säger han till DN.