Britton: Strategin bör ändras inför hösten

Folkhälsomyndigheten: Så kan viruset spridas i höst
Tom Britton, matematikprofessor vid Stockholms universitet. Han forskar inom smittspridningsmodeller.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett coronatest. Genrebild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige bör ändra coronastrategi till hösten – och rekommendera munskydd i trånga folksamlingar.

Det skriver professor Tom Britton på DN:s debattsida.

”Mer empiri talar nu för att munskydd både kan skydda från att smittas och framför allt från att smitta vidare”, skriver han.

Att Sverige drabbats hårdare av coronaviruset än grannländerna beror med stor sannolikhet på att smittspridningen ökade mer i inledningsskedet och på en relativt begränsad nerstängning av samhället. Det skriver Tom Britton, professor vid Stockholms universitet med smittspridningsmodeller som forskningsområde, på DN Debatt.

I stället har de svenska myndigheternas fokus legat på att folk ska stanna hemma vid minsta symptom, fysisk distans, handhygien och på att skydda riskgrupperna.

”De tre första verkar ha lyckats relativt väl medan vi alla vet att det sista inte lyckats, men här får vi nog skylla på samhället i stort snarare än Folkhälsomyndigheten och regeringen. Dessutom har vården fungerat över allas förväntan och med rätta fått hjältestatus”, skriver Tom Britton.

Kontaktspåra enstaka fall

Just nu är läget positivt med minskad smitta, sjunkande dödstal och inläggningar. Tom Britton påpekar i debattartikeln att risken för en omfattande andra våg är låg i Sverige. Den stora risken är lokala utbrott.

Mot den bakgrunden vill Tom Britton att Sveriges strategi nu justeras.

Han vill bland annat se kontaktspårning kring enstaka fall och förstärkta lokala restriktioner vid lokala utbrott – likt hur situationen i Gällivare hanterades med inställd lokaltrafik och stängda restauranger.

Däremot vill han reservera kraftfulla nationella restriktioner, exempelvis reserestriktioner, till större smittutbrott. Han anser att kostnaden är större än nyttan.

”Vid ett lokalt utbrott med hög regional smittspridning kan smittspridningen på nationell nivå vara fortsatt låg”, skriver Tom Britton hos DN.

Britton: Rimligt rekommendera munskydd

Tom Britton vill också att Folkhälsomyndigheten och regeringen börjar rekommendera munskydd vid trånga folksamlingar inomhus.

”Eftersom vi kan förutse ökad trängsel under hösten inom bland annat kommunikationer och affärer, men också när lättnader om fysisk distansering och folksamlingar införs, är det rimligt att nu rekommendera användande av munskydd i situationer med trånga folksamlingar, speciellt inomhus”, skriver han hos DN.

Ytterligare lättnader av restriktioner bör vänta till mitten av september, anser Tom Britton.

Flera semesterorter larmar om ökad smitta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.