Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brittiskt företag har tagit fram en ny färg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det är det brittiska företaget Surrey Nanosystems som står bakom den nya färgen som man kallar Vantablack.
Foto: Surrey NanoSystems

Svartare än svart.

Jo, världen har fått en ny färg. Ett brittiskt företag har tagit fram färgen Vantablack som är så svart att det mänskliga ögat inte kan uppfatta vad det skådar.

Former och konturer försvinner och allt betraktaren ser är totalt mörker, skriver brittiska Independent.

Det är det brittiska företaget Surrey Nanosystems som står bakom den nya färgen som man kallar Vantablack. Den är sammansatt av extremt små kolrör, där varje rör är 10 000 gånger tunnare än ett människohårstrå.

Rören är så tunna att ljus inte kan tränga in i dem. Däremot kan det tränga sig in mellan rören där det fastnar och studsar runt till det absorberas. Resultatet är en färg som absorberar 99,965% av ljus, vilket är ett nytt världsrekord.

En otroligt svart färg är användbar för bland annat astronomiska kameror och teleskop. Det finns även militära användningsområden som företaget inte kan berätta om.

Passar inte för klänning

Desto mindre användbar är färgen för vardagliga bestyr. Om man skulle färgsätta en klänning med Vantablack hade det varken blivit billigt eller snyggt, menar Ben Jensen, företagets teknikchef.

– Man skulle tappa alla klänningens drag. Det hade bara varit något svart som passerade, säger han till Independent.

Färgen är nämligen så svart att det mänskliga ögat inte kan uppfatta vad det ser. Former och konturer försvinner och det enda som finns kvar är mörker.

Som ett svart hål

Vantablack leder värme sju och en halv gånger mer effektivt än koppar och har tio gånger högre brottgräns än stål.

Stephen Westland är professor i färgvetenskap vid Leeds universitet och menar att forskarna håller på att skapa något utomjordiskt.

– Många tror att svart är frånvaro av ljus. Jag håller inte alls med om det. Såvida man inte tittar in i ett svart hål så har ingen faktiskt sett något som inte har ljus. Detta nya material är så gott som det svartaste vi kan få, nästan så nära ett svart hål vi kan föreställa oss, säger Stephen Westland till Independent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.