Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittiska varningen: Kommer en tredje våg

Dr Anthony Fauci varnar om amerikanska folket inte följer riktlinjerna så riskerar USA att hamna i en andra våg i pandemin
Demonstration mot coronarestriktionerna i London.Foto: HOWARD JONES / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Storbritannien införde i veckan tuffare restriktioner till följd av den ökade smittspridningen.

Nu varnar professorn Mark Woolhouse för effekterna – en tredje våg av coronaviruset under 2021. 

– Det är fullständigt tänkbart, säger han i en intervju med BBC, rapporterar Daily Mail

Brittiska regeringen införde i veckan nya tuffa restriktioner till följd av de ökade smittotalen i landet. Restriktionerna kommer att vara verkligheten för britterna i minst sex månader, meddelade premiärministern Boris Johnson. 

Statistik från brittiska regeringen från i fredags visar att antalet nya coronafall i landet stiger med 6 784 nya fall om dagen, enligt Daily Mail.

Den brittiske professorn Mark Woolhouse, som sitter i regeringens expertråd för hanteringen av coronaviruset, är kritisk mot agerandet, och menar att man skjuter upp problemet i sex månader. Woolhouse varnar samtidigt för en tredje våg av viruset.

– Regeringens strategi är att hålla ut i sex månader, det är vad de har sagt, och implicerar att läget om sex månader kommer vara annorlunda, och det uppenbara är att det ska finnas ett vaccin tillgängligt då, säger han enligt Daily Mail.  

Woolhouse om nedstängning: ”Löser inga problem”

Att ett vaccin ska vara färdigt att rulla ut till massorna inom sex månader bedömer han som osannolikt. 

– Jag måste säga att de flesta jag har pratat med som är involverade i vaccinutveckling tror att vi kan få ett vaccin om sex månader, men det är tveksamt att vi kommer kunna rulla ut det i så stor skala, säger Woolhouse. 

På frågan om det finns en risk för en tredje våg av viruset när restriktionerna hävs om sex månader var han tydlig i sitt svar. 

– Det är fullständigt tänkbart. Ett scenario som jag nämnt tidigare inkluderar den risken och det visar bara det jag har sagt tidigare, en nedstängning löser inga problem, den skjuter bara upp dem. 

Läs mer: 15 000 demonstranter i London – mot restriktioner

Anders Tegnell hoppfull – tror att Sverige klarar sig från andra våg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.