Brittiska UD:s svar på asylbeskedet från Ecuador

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Demonstranter vid Ecuadors ambassad i London.
Foto: Matthew Lloyd

Brittiska utrikesdepartementet reagerade snabbt efter Ecuadors besked om att bevilja Julian Assange asyl.

– Enligt vår lag har mr Assange uttömt alla alternativ till ytterligare överklagande, brittiska myndigheter är skyldiga att utlämna honom till Sverige, skriver brittiska UD på Twitter.

Ecuadors utrikesminister, Ricardo Patino, meddelade på torsdagseftermiddagen, svensk tid, att Julian Assange beviljas asyl i Ecuador.

Brittiska UD beklagade snabbt beslutet på Twitter:

"Vi är besvikna över uttalandet från Ecuadors utrikesminister, att Ecuador har erbjudit politisk asyl till Julian Assange."

Ändras inte av beslutet

Nästa inlägg lät inte vänta på sig: "Enligt vår lag, har Mr Assange uttömt alla alternativ till ytterligare överklagande, brittiska myndigheter är skyldiga att utlämna honom till Sverige".

Och det brittiska utrikesdepartementet gjorde klart att de tänker fullfölja skyldigheten att utlämna Assange: "Den ecuadorianska regeringens beslut i eftermiddags ändrar inte det".

De skriver vidare att de strävar efter en förhandlingslösning som tillåter dem att utföra deras åtaganden enligt utlämningslagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.