Brittiska test: Häst
i Findus-lasagnen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Redan i måndags drog Findus Sverige tillbaka sina köttlasagner från lagren eftersom man befarar att de innehåller hästkött.

Nu avslöjar tester i Storbritannien att elva av 18 testade lasagner innehåller hästkött.

I dag kommer svaret från de svenska testerna.

– För att ta det säkra före det osäkra har vi satt produkter på test, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus, till Expressen.se.

I måndags beslutade Findus Sverige att dra tillbaka samtliga lasagner från Findus eget lager och kundernas distributionslager. Anledningen var att man fått information från den franska matleverantör Comigel, som tillverkar lasagne på uppdrag av Findus, om att man inte kunde garantera att innehållt i förpackningarna stämde överens med innehållsförteckningen. Man befarar att rätterna innehåller hästkött i stället för nötkött.

– Med tanke på den informationen som vi hade i måndags agerade vi med största försiktighet. Man kan fortfarande köpa de här produkterna i butiken men vi har stoppat fortsatta utleveranser, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus till Expressen.se.

"Kommer veta i morgon"

Findus i Sverige har skickat lasagnerätter på analys och väntas få svar under fredagen.

Kan det vara så att de som har köpt Findus lasagne tidigare har ätit hästkött?

– Det här är fortfarande spekulation. Vi kommer att veta mer i morgon (läs: i dag, fredag). För att ta det säkra före det osäkra har vi satt produkter på test, säger Henrik Nyberg.

Köpare varnas

I Storbritannien har testresultaten redan kommit. Där har Findus testat 18 av sina nötkötts-lasagner och det visade sig att innehållet inte var det samma som i innehållsförteckningen. Enligt det brittiska livsmedelsverket, FSA, innehöll elva av de testade måltiderna mellan 60 och 100 procent hästkött, rapporterar Sky News. 

Konsumenter som har köpt färdigmaten har blivit varnade att inte äta den och returnera den till butiken där den köptes.

Det finns i nuläget inget som tyder på att hästköttet som finns i Findus lasagner är hälsofarligt, enligt FSA. Däremot har myndigheten beordrat tester efter det antiinflammatoriska läkemedlet fenylbutazon i färdigrätterna.

Litar du på innehållet i färdigmaten?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.