Brittiska test: Häst
i Findus-lasagnen

Publicerad

Redan i måndags drog Findus Sverige tillbaka sina köttlasagner från lagren eftersom man befarar att de innehåller hästkött.

Nu avslöjar tester i Storbritannien att elva av 18 testade lasagner innehåller hästkött.

I dag kommer svaret från de svenska testerna.

– För att ta det säkra före det osäkra har vi satt produkter på test, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus, till Expressen.se.

I måndags beslutade Findus Sverige att dra tillbaka samtliga lasagner från Findus eget lager och kundernas distributionslager. Anledningen var att man fått information från den franska matleverantör Comigel, som tillverkar lasagne på uppdrag av Findus, om att man inte kunde garantera att innehållt i förpackningarna stämde överens med innehållsförteckningen. Man befarar att rätterna innehåller hästkött i stället för nötkött.

– Med tanke på den informationen som vi hade i måndags agerade vi med största försiktighet. Man kan fortfarande köpa de här produkterna i butiken men vi har stoppat fortsatta utleveranser, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus till Expressen.se.

"Kommer veta i morgon"

Findus i Sverige har skickat lasagnerätter på analys och väntas få svar under fredagen.

Kan det vara så att de som har köpt Findus lasagne tidigare har ätit hästkött?

– Det här är fortfarande spekulation. Vi kommer att veta mer i morgon (läs: i dag, fredag). För att ta det säkra före det osäkra har vi satt produkter på test, säger Henrik Nyberg.

Köpare varnas

I Storbritannien har testresultaten redan kommit. Där har Findus testat 18 av sina nötkötts-lasagner och det visade sig att innehållet inte var det samma som i innehållsförteckningen. Enligt det brittiska livsmedelsverket, FSA, innehöll elva av de testade måltiderna mellan 60 och 100 procent hästkött, rapporterar Sky News.

Konsumenter som har köpt färdigmaten har blivit varnade att inte äta den och returnera den till butiken där den köptes.

Det finns i nuläget inget som tyder på att hästköttet som finns i Findus lasagner är hälsofarligt, enligt FSA. Däremot har myndigheten beordrat tester efter det antiinflammatoriska läkemedlet fenylbutazon i färdigrätterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag