Brittiska spioner: Möjligt att viruset kom från labb

Var började pandemin? • Smittade djur eller viruslabb i Wuhan?
Wuhans virologiska institut.
Foto: Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: MICK TSIKAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brittiska spioner tror att coronaviruset kan ha spridits från ett labb, enligt The Times.
Foto: LIU PEICHENG / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Brittiska spioner tror att det är möjligt att coronaviruset spreds från ett labb, skriver The Times. Något som även amerikanska underrättelseuppgifter varit inne på.

WHO-forskaren Dale Fischer menar att USA borde dela med sig av all information.

– Det bör kanske inte göras genom Wall Street Journal, säger han.

Nyligen spreds uppgifter från Wall Street Journal som tagit del av amerikanska underrättelseuppgifter om att tre forskare på Wuhans virologiska institut insjuknat med covidsymtom så tidigt som i november 2019.

Detta har gett nytt bränsle till teorin om att viruset kan ha spridits från ett labb och inte genom att det överförts från djur till människa.

Kina har bestämt dementerat att viruset spridits från labbet. Brittisk underrättelsetjänst har tidigare bedömt det som osannolikt – men ändrar sig nu och ser det som ”möjligt”, enligt källor till brittiska The Times.

Underrättelsetjänsten håller på att samla information i ärendet. Enligt Business Insider försöker de rekrytera anonyma källor i Wuhan på darknet.

WHO var där i år

Tidigare i år skickades en expertgrupp från WHO till Kina för att ta reda på var coronaviruset kommer ifrån.

De bedömde att det inte var troligt att viruset spreds från labbet – men utredningen har fått kritik och experterna har sagt att de inte fått tillgång till information om blodgivare.

Dale Fischer, var en av de forskare som reste till Wuhan, och han säger till BBC att hypotesen att viruset kom från ett kinesiskt laboratorium inte är helt avfärdad, men att det i nuläget inte finns mycket som styrker den.

Han säger också att USA bör dela med sig av all information till WHO.

– Att dela med sig av forskning bör kanske inte göras genom Wall Street Journal.

”Måste öppna detta ärende”

Flera brittiska politiker vill också se en ny utredning.

– Tystnaden från Wuhan är oroande, vi måste öppna detta ärende och se vad som händer för att kunna skydda oss själva i framtiden. Det innebär att starta en utredning och samarbeta med WHO och andra i världen, säger den konservativa parlamentsledamoten Tom Tugendhat.

USA:s regering är heller inte nöjd med WHO-utredningen. President Joe Biden har gett amerikansk underrättelsetjänst 90 dagar på sig att försöka hitta virusets källa.

WHO skickade ett expertteam i början av året för att ta redan på coronavirusets ursprung. Nu börjar de lägga pusslet och en 400 sidor lång rapport har sammanställts. Men, trots detta, går det inte ännu att säga exakt varifrån coronaviruset uppstod. CNN har fått tag i ett utkast av rapporten som visar fyra möjliga scenarion till virusets uppkomst, alla rankade från mest - till minst troligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.