Boeing E-3D Sentry är ett mycket avancerat flygplan. Foto: Brittiska flygvapnet och Getty
Boeing E-3D Sentry är ett mycket avancerat flygplan. Foto: Brittiska flygvapnet och Getty

Brittiska specialplanet ska hitta besättningen

Publicerad

Den Natoledda övningen gick snett – nu görs allt för att hitta Herculesplanet som försvann någonstans i Kebnekaise-massivet.

Ett avancerat luftbevakningsplan från Storbritannien leder just nu insatsen i luften i de tuffa förhållandena.

– Planet är som en flygande stridsledningscentral, säger Peter Lindquist, presstalesman vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Här är planet som just nu leder sökinsatsen i luften efter Herculesplanet som försvann från radar vid tretiden på torsdagseftermiddagen: en brittisk Boeing E-3D Sentry.

Fem norska officerare fanns ombord och över ett dygn har gått efter att planet försvann.

– Det här hände under en stor Natoövning, och eftersom det är ett Natoflyg som är försvunnet så ställer försvarsalliansen en mängd resurser till vårt förfogande, säger Peter Lindquist på Sjö- och flygräddningscentralen.

Syns i filmer

På fredagen skickade man det mest avancerade man har – ett så kallat AWACS-plan från Storbritannien.

Det handlar om ett avancerat stridslednings- och luftbevakningssystem som är inrymt i ett Boeing-flygplan. Planet har en stor cirkelformad radar på ovansidan.

– Ett plan man ofta ser på filmer och som amerikanerna ofta använder, säger Peter Lindquist.

Flygplanets uppgift är att leda de andra flygmaskinerna – ett norskt spaningsflyg, Orion, och fyra norska jaktflygplan, F16.

– Flygplanet är som en flygande sambands- och radarcentral, som en flygande stridsledningscentral, säger Peter Lindquist.

Planet används bland annat av US Air Force och i det här fallet är uppgiften att kommunicera med de andra flygmaskinerna och se till att de håller sig ifrån varandra.

"Ska ha himla tur"

Samtidigt spanar de övriga flygmaskinerna med hjälp av sina instrument och värmekameror. Men tyvärr är vädret fortsatt dåligt i området.

– Vädret gör det väldigt svårt att söka, egentligen har vi haft svårt att söka ända sedan vi började, säger Peter Lindquist.

Väderprognosen vid Kebnekaise fram till midnatt är dyster med snöfall, låga siktvärden och vind på 20 meter per sekund. Morgondagen ser ut att bli något bättre.

Samtidigt finns flera marksöksgrupper tillgängliga – men chanserna att de ska hitta något är små.

– Man ska ha himla tur om man råkar gå rätt på något med tanke på hur sikten är, säger Peter Lindquist.

Det råder samtidigt lavinfara i området och det gör att bara erfarna fjällräddare kan vistas i området.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag