Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittiska specialplanet ska hitta besättningen

Boeing E-3D Sentry är ett mycket avancerat flygplan.
Foto: Brittiska flygvapnet och Getty

Den Natoledda övningen gick snett – nu görs allt för att hitta Herculesplanet som försvann någonstans i Kebnekaise-massivet.

Ett avancerat luftbevakningsplan från Storbritannien leder just nu insatsen i luften i de tuffa förhållandena.

– Planet är som en flygande stridsledningscentral, säger Peter Lindquist, presstalesman vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Här är planet som just nu leder sökinsatsen i luften efter Herculesplanet som försvann från radar vid tretiden på torsdagseftermiddagen: en brittisk Boeing E-3D Sentry.

Fem norska officerare fanns ombord och över ett dygn har gått efter att planet försvann.

– Det här hände under en stor Natoövning, och eftersom det är ett Natoflyg som är försvunnet så ställer försvarsalliansen en mängd resurser till vårt förfogande, säger Peter Lindquist på Sjö- och flygräddningscentralen.

Syns i filmer

På fredagen skickade man det mest avancerade man har – ett så kallat AWACS-plan från Storbritannien.

Det handlar om ett avancerat stridslednings- och luftbevakningssystem som är inrymt i ett Boeing-flygplan. Planet har en stor cirkelformad radar på ovansidan.

– Ett plan man ofta ser på filmer och som amerikanerna ofta använder, säger Peter Lindquist.

Flygplanets uppgift är att leda de andra flygmaskinerna – ett norskt spaningsflyg, Orion, och fyra norska jaktflygplan, F16.

– Flygplanet är som en flygande sambands- och radarcentral, som en flygande stridsledningscentral, säger Peter Lindquist.

Planet används bland annat av US Air Force och i det här fallet är uppgiften att kommunicera med de andra flygmaskinerna och se till att de håller sig ifrån varandra.

"Ska ha himla tur"

Samtidigt spanar de övriga flygmaskinerna med hjälp av sina instrument och värmekameror. Men tyvärr är vädret fortsatt dåligt i området.

– Vädret gör det väldigt svårt att söka, egentligen har vi haft svårt att söka ända sedan vi började, säger Peter Lindquist.

Väderprognosen vid Kebnekaise fram till midnatt är dyster med snöfall, låga siktvärden och vind på 20 meter per sekund. Morgondagen ser ut att bli något bättre.

Samtidigt finns flera marksöksgrupper tillgängliga – men chanserna att de ska hitta något är små.

– Man ska ha himla tur om man råkar gå rätt på något med tanke på hur sikten är, säger Peter Lindquist.

Det råder samtidigt lavinfara i området och det gör att bara erfarna fjällräddare kan vistas i området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.