Brittiska myndigheter ska granska bilden från Marocko.
Brittiska myndigheter ska granska bilden från Marocko.

Brittiska myndigheter ska granska fotot

Publicerad
Brittiska myndigheter ska nu analysera fotot på det barn som kan vara den försvunna flickan Madeleine McCann.
Men kvaliteten på fotot kan vara för dålig för att fastställa identiteten på flickan på bilden.
- Det högst osannolikt att det går, säger bildexperten Mark Williams-Thomas till Sky News.
Bilden på ljushårig flicka i armarna på en äldre kvinna i Marocko kan vara det hetaste spåret för att hitta Madeleine.
Bilden ska nu analyseras av experter på den brittiska myndigheten som arbetar utnyttjade och försvunna barn, Ceop och den europeiska polismyndigheten Interpol.
Bilden togs för tre veckor sedan i närheten av Zinat i norra Marocko. Fotografen är spansk kvinnlig turist som tog bilden från ett avstånd på cirka 200 meter.
Den spanska kvinnan såg likheten med Madeleine när hon gick igenom semesterbilderna för ett par dagar sedan.
Men bildens kvalitet kan vara för dålig för att det går att fastställa om flickan verkligen är Madeleine.
Föräldrarna Kate and Gerry McCann hoppas ändå att fotot kan leda dem till dottern.
- Men Kate och Gerry vet redan allt för väl att inte något av alla spår htills har gett något resultat, säger parets talesman Clarence Mitchell till Sky News.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag