Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittiska militären flyger in en miljon euro

Foto: Alexandros Michailidis / Demotix

Cypern vägrade på tisdagen att gå med på EU:s krav. Nu riskerar landet ekonomiskt kaos och banksystemet kan slås ut.

Storbritannien vill inte riskera att deras trupper står utan pengar på ön. Nu flyger de in en miljon euro i kontanter.

"Vi är fast beslutna att göra allt vi kan för att minimera effekterna av Cyperns bankkris på vårt folk", säger det brittiska försvarsdepartementet i ett uttalande, enligt Daily Mail.

Den cypriotiska ekonomin närmar sig en total kollaps. Detta efter att parlamentet med stor majoritet röstat ner den kontroversiella bankskatten som krävdes för att säkra en europeisk räddningsaktion.

Samtidigt var jublet stort när omröstningen blev klar på tisdagskvällen. De tusentals demonstranterna utanför parlamentet i huvudstaden Nicosia kände att de blivit bönhörda.

Andreas Yoannides, 48, anställd i en fotoaffär berättade för Expressens Arne Lapidus att han var glad att de röstade nej.

– Nu kanske EU förstår att den här lösningen inte är rätt för Cypern. EU får tänka om när det gäller Cypern, säger han.

Flög in en miljon euro

Det brittiska försvarsdepartementet tog under tisdagen till ett ovanligt grepp för att säkra försörjningen för de 3 000 brittiska soldater som är stationerade på ön. Ett flygplan från brittiska flygvapnet (RAF) flög in en miljon euro i kontanter.

I ett uttalande bekräftade man: "Ett RAF-plan flög i eftermiddags till Cypern med en miljon euro ombord för att säkra att militär personal och deras familjer kan ta nödlån ifall att bankomater och betalkort slutar att fungera.", skriver brittiska Daily Mail.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.