Foto: Patrik Lundin
 Foto: Patrik Lundin

Brittiska HD prövar Assange-fallet

Publicerad
Uppdaterad
Brittiska högsta domstolen prövar fallet om Wikileaksgrundaren Julian Assanges utlämning till Sverige, uppger AFP.
Rättegången inleds den 1 februari.
Julian Assangens kamp för att undvika utlämning till Sverige där han misstänks för bland annat våldtäkt fortsätter.
På fredagen vid klockan 14.30 kom en delseger då brittiska högsta domstolen meddelade att man kommer att pröva fallet.
Processen i högsta domstolen kommer att pågå i två dagar och sju domare kommer att närvara "på grund av det stora allmänintresset som fallet orsakat", som domstolen skriver på sin hemsida.
Assanges advokater hävdar att den europeiska arresteringsorder som gjorde det möjligt att gripa Wikileaksgrundaren i Storbritannien var felaktig eftersom den utfärdats av en svensk åklagare, som man anser inte har behörighet att utfärda en sådan.

RÅ bestämmer

På den svenska åklagarmyndighetens hemsida förklarar man att det finns ett EU-rambeslut som reglerar vem som har rätt att utfärda en europeisk arresteringsorder. Där står att varje stat ska utse de rättsliga myndigheter som är behöriga att utfärda en europeisk arresteringsorder, skriver TT.
I den svenska förordningen framgår att ordern utfärdas av åklagare. Det är riksåklagaren (RÅ) som bestämmer vilka som har behörighet att utfärda en europeisk arresteringsorder. I Sverige har RÅ bestämt att alla allmänna åklagare har behörighet, uppger TT vidare.

"Rätt beslut"

Beskedet från brittiska hd kommer en dryg vecka efter att högsta domstolen givit Assange rätt att vända sig till den med en anhållan om att få fallet prövat.
– Jag anser att det är rätt beslut och jag är tacksam. Den långa kampen för rättvisa för mig och andra fortsätter, sa Assange vid det tillfället.
Ärendet har tidigare prövats i de brittiska motsvarigheterna till tingsrätt och hovrätt som båda kommit fram till att det inte finns några hinder för att utlämna Julian Assange till Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag