Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittiska forskare: Därför dröjer våren

Det vintriga vårvädret i Sverige och på andra platser i Europa kan upprepa sig även kommande år, menar experterna – men det är svårt att vara helt säker. Foto: Robin Aron

 Den iskalla våren beror på den smältande isen i Arktis.

Forskare varnar för att det kan bli likadant nästa år.

– Det finns en större risk att det bli fler kalla vårar allt eftersom isen försvinner, säger professor Michael Tjernström vid Stockholms universitet.

Så påverkar issmältningen vädret

Isen i Arktis smälter på grund av den globala uppvärmningen och gör att havet och atmosfären värms upp och flyttar på jetströmmen, som styr vädret i den norra hemisfären. Detta leder bland annat till att kalla luftströmmar trycks längre söderut.

Delar av Europa och östra Nordamerika har den senaste tiden upplevt snöstormar och sträng kyla – trots att det egentligen borde vara vårväder. Klimatforskare kopplar den ovanliga situtationen delvis till hur isen i Arktis minskat dramatiskt.

Enligt nya data som publicerades i går av National Snow and Ice Data Centre i Colorado är isens utbredning nere på en rekordnivå för den här tiden på året.

– Havsisen försvinner snabbt. Den är 80% mindre än den var för bara 30 år sedan. Det är en dramatisk minskning, säger Jennifer Francis, forskare vid Rutgers Insititute of Coastal and Marine Science till The Guardian.

"Ökad sannolikhet"

Det vintriga vårvädret i Sverige och på andra platser i Europa kan upprepa sig även kommande år, menar experterna – men det är svårt att vara helt säker.

– Det finns en ökad sannolikhet för det. Men det går inte riktigt att säga något om det från ett år till ett annat. Nästa år kan det bli en alldeles strålande vår och det kan komma tidigt, säger Michael Tjernström vid meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.