Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brittisk oro: Kan krossas på "en eftermiddag"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter nya löften från den brittiska regeringen håller Storbritannien nu på att utöka sin militära närvaro i länder som angränsar till Ryssland.
Foto: Hannah Mckay / Epa / TT
Experter varnar för att nedskärningar har sargat försvarsförmågan mot en "kompetent" fiende som Ryssland.
Foto: Ivan Sekretarev / AP TT NYHETSBYRÅN

MOSKVA. Storbritannien stärker sin militära närvaro i länder nära Ryssland för att bygga en mer ”internationellt utformad” försvarspolitik.

Samtidigt varnar experter att nedskärningar har sargat försvarsförmågan mot en "kompetent" fiende som Ryssland – som enligt experter kan slå ut en brittisk styrka på några timmar.

Efter nya löften från den brittiska regeringen håller Storbritannien nu på att utöka sin militära närvaro i länder som angränsar till Ryssland. Det som del i en ny plan för att vara en ”dynamisk världsmakt” med ett försvar som är ”mer internationellt utformat”.

Planen är fler Nato-övningar med länder som Polen, Estland och Ukraina, rapporterar brittiska medier.

Men samtidigt finns oro i Storbritannien för förmågan att försvara sig på hemmaplan. Storbritanniens kapacitet i förhållande till just Ryssland är något som har väckt uppmärksamhet på senaste tiden.

Åratal av krympande försvarsbudgetar har lett till ”urgröpning eller utraderandet av militärens kapacitet”, hette det förra månaden i en analys från försvarsanalytiska tankesmedjan CHACR.

”Skärrande” insyn

Bedömningen är en de sammanställda slutsatser som dragits efter ett tvådagarsseminarium där akademiker och militärer samlats för diskussioner. Brittiska tidningen The Times beskriver det som en ”skärrande insyn i Storbritanniens förmåga att besvara en rysk attack mot Nato-allierade i östra Europa”.

I sammanställningen konstateras det att Storbritannien kanske inte står inför någon omedelbar risk för attack från ett främmande land. Däremot finns det, enligt CHACR, ”ett antal rimliga scenarier” där landet skulle kunna dras in i krig om ett allierat land attackeras:

Experter varnar för att nedskärningar har sargat försvarsförmågan mot en "kompetent" fiende som Ryssland.
Foto: Ivan Sekretarev / AP TT NYHETSBYRÅN

”Det väcker en viktig fråga: är den brittiska armén redo för en sådan möjlighet? Om man bara ser beredskap genom ren mankraft och stridskapacitet kan svaret vara ett enkelt 'nej'. Brittiska armén är mindre än vad den någonsin har varit och har ställts inför år av budgetnedskärningar."

Över på en eftermiddag?

Senaste gången landet skickade en division till ett krig var 2003 i samband med Irak-invasionen. Men experter tvivlar på att man i dagsläget kan få ut mer än en brigad på mellan 5 000-10 000 soldater, skriver The Times.

Sedan en översyn 2015 så ska brittiska arméns enda ”stridande division” växa från 30 000 man till 50 000, vilket är mer än hälften av arméns 82 000 stående soldater. Dessutom ska stridsfordonen förbättras, för att anpassas till storskaliga konflikter.

I bedömningen från den brittiska tankesmedjan diskuteras till och med ”risken för att hela divisionen går förlorad på en eftermiddag”, vilket har väckt oro i brittiska medier.

Storbritanniens regering framhåller trots detta att försvarsförmågan finns kvar, skriver The Times.

”Försvaret är… redo och kapabelt att skicka ut en kraftig, storskalig stridsstyrka på divisionsnivå med tillräckligt varsel”, säger försvarsdepartementet till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.