Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storbritanniens varning: ”Iran väljer en farlig väg”

Stena Bulks VD Erik Hånell om den beslagtagna oljetanken.
Stena Bulk har i ett pressmeddelande bekräftat att ett av deras fartyg har beslagtagits. Foto: STENA BULK / AP TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt. Foto: JULIAN SIMMONDS/SHUTTERSTOCK / JULIAN SIMMONDS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Tankern beslagtogs i Hormuzsundet.

En brittisk oljetanker har beslagtagits av iranska styrkor i Hormuzsundet. 

Fartyget tillhör svenska Stena Bulk – som bekräftar händelsen i ett pressmeddelande. 

”Det är 23 sjömän ombord. Det finns inga uppgifter om skador”, skriver Stena Bulk. Ingen av sjömännen ombord är svenskar, bekräftar utrikesdepartementet.

”Iran väljer en farlig väg”, skriver Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt på Twitter.

Den svenskägda brittiska tankern Stena Impero beslagtogs av Irans islamiska revolutionsgarde i Hormuzsundet på fredagen.

Tankern hålls nu i den iranska hamnen Bandar Abbas tills vidare, och det finns ännu inga uppgifter om att några av de 23 sjömännen ombord har kommit till skada.

Stena Impero ägs av svenska företaget Stena Bulk, ett dotterbolag till rederiet Stena Line, vilket Dagens industri var först att rapportera.

Tankerfartyget var på väg mot Saudiarabien när det plötsligt avvek från sin planerade rutt genom Hormuzsundet och styrde mot ön Qeshm, där det iranska revolutionsgardet har sin bas, rapporterar The Guardian.

Irans statliga nyhetsbyrå IRNA skriver att tankern stängt av sitt spårningssystem samt ignorerat flera varningar från iranskt håll, och därför stoppades.

Utrikesministern: ”Farlig väg”

Storbritanniens utrikesminister och tillika premiärministerkandidat Jeremy Hunt skriver på lördagen om händelsen via Twitter.

”Gårdagens händelse visar att Iran väljer en farlig väg bestående av olagligt och destabiliserande beteende efter Gibraltars lagliga omhändertagande av olja på väg till Syrien”, skriver han.

https://twitter.com/Jeremy_Hunt/status/1152473133766631424

Redan på fredagen uttalade sig Jeremy Hunt på Twitter om Irans agerande – och kallade det ”oacceptabelt”.

Utrikesministern meddelar att det brittiska krishanteringsrådet Cobra har sammankallats för att diskutera hur de snabbt och säkert kan få Iran att släppa fartygen.

”Besättningarna består av en rad nationaliteter, men det finns inga brittiska medborgare ombord på något av fartygen”, skriver Hunt. 

https://twitter.com/SamCoatesSky/status/1152306147950583816?s=20

Storbritanniens regering har i dag uppmanat fartyg med brittisk anknytning att hålla sig borta från området Hormuzsundet tills att incidenten med Stena Impero utretts.

Ingen kontakt med fartyget

Erik Hånell, vd på Stena Bulk säger under lördagsmorgonen att rederiet inte har några uppdaterade uppgifter om tankern.

– Vi har fortfarande inte fått kontakt med fartyget utan väntar på att återupprätta den kontakten igen. Vi har inte hört någonting från besättningen i det här läget.

Erik Hånell berättar att Stena Bulk kommunicerar med både svenska och brittiska regeringen för att försöka få fartyget släppt så fort som möjligt och etablera kontakter med iranska myndigheter.

Vet ni varför fartyget tagits i beslag?

– Nej, inte mer än vad vi läser i medierna och de uttalanden som gjorts av iranska myndigheter där man säger att fartyget var på iranskt vatten, men det finns klara bevis på att så var inte fallet. Vi har än så länge frågetecken som svar på varför det har skett.

UD: Inga svenskar ombord

Beslagtagandet av den svenskägda tankern bekräftas av Stena Bulk i ett pressmeddelande.

”Det är 23 sjömän ombord. Det finns inga uppgifter om skador”, skriver företaget.

Enligt utrikesdepartementet fanns inga svenskar med ombord på fartyget.

– Vi kan konstatera att fartygets flaggstatus är Storbritannien och att inga svenskar är ombord på fartyget, säger Moa Haeggblom, presskommunikatör på utrikesdepartementet

”Iran är bara problem”

Tankern ska ha närmats av flera mindre båtar och en helikopter medan den befann sig på internationella vatten, enligt Stena Bulk. De skriver:

”Vi är för närvarande ur stånd att kontakta fartyget som är på väg norrut mot Iran.”

USA, som beskyllt Iran för en rad attacker mot tankerfartyg de senaste månaderna, kallar agerandet i Hormuzsundet för ”eskalerande våld”.

– USA kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med våra allierade för att försvara vår säkerhet och våra intressen mot Irans skadliga handlande, säger Garrett Marquis, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, enligt AFP.

USA:s president Donald Trump kallar Storbritannien för en nära allierad och påpekar att händelsen bekräftar hans varningar om Iran.  

– Det här visar bara vad jag har sagt om Iran. Problem. Bara problem, säger han till reportrar utanför Vita huset, enligt CNN. 

Drönarbråk i Hormuzsundet

Händelsen inträffade samma dag som myndigheter på Gibraltar meddelade att en iransk oljetanker stoppats av och kommer hållas kvar utanför Gibraltar.

Enligt Storbritanniens marinkår misstänks fartyget ha skeppat olja till Syrien, vilket strider mot ett EU-handelsförbud. Iran har fördömt agerandet och kallar det för ”sjöröveri”, skriver The Guardian.

På torsdagskvällen uppgav Donald Trump att ett amerikanskt krigsfartyg skjutit ner en iransk drönare över Hormuzsundet. Enligt Trump behövde besättningen försvara sig och drönaren ”förstördes omedelbart”.

Men Iran tillbakavisade Trumps uppgifter. 

– Vi har ingen information om att vi skulle ha förlorat en drönare i dag, sade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif, enligt AFP.

Detta har hänt

12 maj: Fyra tankfartyg från Japan, Norge Saudiarabien och Förenade Arabemiraten attackerades i Omanbukten.

13 Juni: USA pekar ut Iran som skyldiga till attackerna mot två oljetankrar i Omanbukten.

20 Juni: Iran skjuter ner en amerikansk spiondrönare.

21 Juni: Donald Trump stoppar ett planerat flyganfall mot Iran. Attacken skulle varit en hämnd efter nedskjutningen av deras spiondrönare.

4 Juli: Storbritannien beslagtar det iranska oljefartyget Grace I i Gibraltar.

11 Juli: Iranska båtar försökte stoppa brittisk oljetanker i Hormuzsundet. Fartygen drog sig tillbaka först efter en varning från ett brittiskt krigsfartyg.

18 Juli: Ett amerikanskt krigsfartyg skjuter ner en iransk drönare över Hormuzsundet efter att den ignorerat fartygets varningar.

19 Juli: Irans islamiska revolutionsgarde beslagtar två tankfartyg i Hormuzsundet. Ena fartyget är den svenskägda brittiska tankern Stena Impero, som nu hålls i den iranska hamnen Bandar Abbas.

 

Källa: Associated Press, Marine Traffic, Reuters