Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brittisk mutation stärker greppet om Västerbotten

Vården i Norrbotten är överbelastad, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt
På Northvolts fabrik i Skellefteå har det uppstått ett smittkluster med den brittiska mutationen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den brittiska mutationen har fått fäste i Skellefteå.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den brittiska mer smittsamma coronamutationen stärker sitt grepp om Västerbotten. 

På Northvolts batterifabrik och i Lycksele visade sig 100 procent av stickproven vara den brittiska mutationen. 

– Den här virusvarianten kommer att ta över och dominera fortsättningsvis, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid region Västerbotten, till Sveriges radio

Samtidigt larmar region Norrbotten om en ”skenande smittspridning” i Luleå. 

Efter smittklustret på Northvolts batterifabrik i Skellefteå har den brittiska, mer smittsamma mutationen fått ett allt starkare fäste i Västerbotten. 

Av 78 stickprover i regionen har 81 procent visat sig vara mutationen. 

Prover skickade från Northvolts fabrik och från Lycksele visade att 100 procent var den brittiska virusvarianten, rapporterar Sveriges radio. 

Smittskyddsläkaren: ”Det här är som vi förväntat oss”

– Det här är som vi förväntat oss. Den här virusvarianten kommer att ta över och dominera fortsättningsvis eftersom den är väldigt effektiv i att sprida sig. Den är mer smittsam, säger Gunilla Persson till Sveriges radio. 

Hon uppmanar nu invånarna att vara mer vaksamma. 

– Det här talar väldigt mycket för att det inte är läge att slappna av överhuvudtaget. Vi måste anstränga oss ännu mer för att följa rekommendationerna, träffa så lite folk som möjligt och hålla sig till sin bubbla, säger Gunilla Persson till Sveriges radio. 

Under fredagen larmade region Norrbotten om en ”skenande smittspridning i Luleå”, i ett pressmeddelande

Smittskyddsläkaren: ”En fruktansvärd utveckling”

Under veckan har 264 Luleåbor testat positivt för covid-19 jämfört med 159 personer förra veckan. 

Regionens smittskyddsläkare, Anders Nystedt, säger att det ”krävs krafttag från varenda Luleåbo för att förhindra att fler blir svårt sjuka eller avlider”.

- Det är en fruktansvärd utveckling och det finns en stor risk att ännu fler kommer att hamna inom intensivvården nu när smittan sticker i väg igen, säger Anders Nystedt i pressmeddelandet. 

Northvolt skickade hem hälften av personalstyrkan

Utbrottet på Northvolt tycks ha varit starten på den pågående smittspridningen i Västerbotten. Mellan 1 000 och 1 100 arbetare, många utländska gästarbetare, jobbar varje dag på Northvolts anläggning och befinner sig nära varandra i boendebaracker och minibussar som transporterar dem fram och tillbaka. 

För en dryg vecka sedan beslutade Northvolt att det skulle införas tuffare krav vid som innebar att ungefär halva arbetsstyrkan, cirka 500 personer, skulle skickas hem. 

Utbrott av muterat virus kopplas till jättebygge

Västerbotten har hamnat i centrum för farhågan om en tredje smittovåg i Sverige, med en kraftigt ökande smittspridning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.