Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brittisk ex-spion förhörd om Trumps Rysslandskopplingar

Christopher Steele, den före detta spion som släppte rapporten med de påstådda komprometterade uppgifterna om Donald Trump och hans Rysslandskopplingar. Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump. Foto: OLIVIER DOULIERY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Christopher Steele, den före detta brittiske spion som släppte rapporten med de påstådda komprometterade uppgifterna om Donald Trump och hans Rysslandskopplingar, har förhörts av Robert Mueller – den särskilde åklagaren som leder ryssutredningen.

FBI och den amerikanska underrättelsetjänsten uppges ta uppgifterna i rapporten på större allvar än de tidigare gett sken av, rapporterar CNN. 

Det var i somras som Robert Muellers utredare träffade Christopher Steele som tidigare arbetade på den brittiska underrättelsetjänsten MI6 med anledning av den rapport han tidigare släppt – en rapport som pekade på kopplingar mellan USA:s president och Ryssland.

Informationen från Steele kan hjälpa utredarna slå fast huruvida Trumps kontakter med Ryssland var olagliga eller inte, rapporterar CNN.

 

LÄS MER: Trumps son i ryssmöte – för att få information om Clinton 

 

Robert Mueller, den särskilde åklagaren som leder utredningen av Trumps påstådde Rysslandskopplingar. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Steeles uppgifter tas på stort allvar

Enligt tv-kanalen tar både FBI och den amerikanska underrättelsetjänsten uppgifterna i rapporten på betydligt mycket större allvar än de tidigare gett sken av. I ett uttalande som gjordes i januari i år hävdades det att underrättelsetjänsten "inte tagit ställning till om informationen i dokumentet var pålitlig".

CIA och FBI tog dock så pass allvarligt på uppgifterna i rapporten att de undanhöll den i en rapport som släpptes i januari rörande Trumps Rysslandskopplingar under det amerikanska presidentvalet.

Ända sedan rapporten blev känd i januari har Trump och hans allierade upprepade gånger sagt att den bara är ett enda stort påhitt. I en serie tweets hävdade Trump även att uppgifterna var skrivna av en "misslyckad spion" som hade förlitat sig på "påhittade fakta från vidriga politiker", rapporterar CNN. 

De mest allvarliga anklagelserna i rapporten har ännu inte verifierats men att Ryssland låg bakom en kampanj att störa det amerikanska valet är numera ett faktum enligt den amerikanska säkerhetstjänsten.