Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Britterna röstar om att förlänga brexit

Premiärministern Theresa May. Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN
Brittiska parlamentet ska rösta om att förlänga brexit. Foto: JESSICA TAYLOR / AP TT NYHETSBYRÅN

Om 15 dagar skulle Storbritannien lämna EU. 

Men i kväll röstade brittiska parlamentet för att skjuta på utträdet till 30 juni. 

Nästa vecka kan underhuset för en tredje gång rösta om Theresa Mays brexitavtal. 

Omröstningarna i brittiska parlamentet duggar tätt. 

På tisdagen röstade underhuset nej till Theresa Mays brexitavtal – premiärministerns andra nederlag på lika många månader. 

I går samlades ledamöterna igen och beslutade att man ska utesluta ett utträde ur EU, en så kallad hård brexit. 

Nu samlas ledamöterna ännu en gång – den här gången för att rösta om att skjuta på brexit. 

Förslaget som lagts fram av regeringen gjorde gällande en förlängning av uppsägningstiden till den 30 juni. Och med 412 röster mot 202 godkändes motionen av parlamentet. 

Brittiska parlamentet röstar igenom förlängd brexit

Men det förutsätter samtidigt att parlamentet godkänner Theresa Mays brexitavtal senast 20 mars. 

Skulle Storbritannien inte nå ett avtal före 20 mars så kommer de fortfarande be om förlängd tid men då kräver EU ”tydligt syfte” för att godkänna. Theresa May har tidigare varnat att brexit i så fall kan försenas med tre månader. 

– Premiärministern måste nu acceptera att både hennes avtal och inget avtal inte längre är några tänkbara alternativ, säger Labour-ledaren Jeremy Corbyn efter omröstningen. 

Detta innebär att Storbritannien kan vara med i valet till Europaparlamentet som hålls i slutet av maj, enligt bestämmelserna i EU. Ett scenario som premiärminister Theresa May vill undvika. 

Vinden kan ha vänt för Theresa May

Dagens omröstningar kan dock ses som en seger för Theresa May. BBC:s politiska korrespondent Norman Smith frågar sig om vinden har vänt för premiärministern gällande brexit. 

Premiärministern får igenom motionen om att förlänga, besegrar tillägget om att parlamentet ska ta kontrollen och en andra folkomröstning nekas”, skriver han på Twitter. 

https://twitter.com/BBCNormanS/status/1106262297088090112

 

Enligt Sky News Faisal Islam kan Theresa Mays lilla seger – i och med att parlamentet röstade nej till andra tillägget om att låta parlamentet ta över processen – innebära att premiärministern möjligen utlyser en ny omröstning om hennes avtal nästa vecka.

USA:s president Donald Trump riktade inför kvällens omröstning kritik mot Theresa Mays hantering av processen. Han har uttryckt sin förvåning över ”hur illa” det gått sedan folkomröstningen och menar att brexit har ”slitit länder isär”.

– Jag tror man hade kunnat förhandla på ett annat sätt, säger Trump enligt The Guardian. 

Parlamentet: Ingen ny folkomröstning

Torsdagens omröstningar inleddes klockan 18 i brittiska parlamentet. Innan ledamöterna tog ställning till regeringens förslag skulle flera tillägg som lagts fram av parlamentariker avhandlas och röstas om. 

Det första gällde att förlänga brexit för att ha en ny folkomröstning om EU – men där blev det ett rungande nej. Endast 85 parlamentariker röstade ja till tillägget. 334 röstade nej. 

Det andra gällde att låta parlamentet ta över brexitprocessen – men även där blev det nej. Med tre rösters marginal vann nej-sidan, 314 mot 311. Även det andra tillägget från ledamoten Hilary Benn röstades ned med två rösters marginal. Theresa May undvek därmed nätt och jämnt att tappa kontrollen över hela brexit-processen. Hennes första seger på länge. 

Det tredje tillägget, som lades fram av oppositionspartiet Labour, gällde att förlänga tiden men att sluta ett annat avtal än Theresa Mays. Även där blev det nej. 

Det fjärde tillägget handlade om att stoppa nya avtal från att läggas fram i parlamentet – men tillägget drogs tillbaka av ledamoten Chris Bryant redan innan omröstningen ägt rum.