Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johnson får egen majoritet – vägen öppen för brexit

Expressens utrikesredaktör om Tories succé i brittiska valet.
Boris Johnson.Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Boris Johnson.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson.Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Jeremy Corbyn.Foto: ALBERTO PEZZALI / AP
Jeremy Corbyn.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jeremy Corbyn.Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Jo Swinson.Foto: JANE BARLOW / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Premiärminister Boris Johnsons Tories har säkrat en klar egen majoritet i det brittiska valet.

På fredagseftermiddagen höll han tal utanför 10 Downing Street:

– Vi i denna nation kommer aldrig att ignorera era goda och positiva känslor för resten av nationerna i EU.

Samtidigt gör Labour ett katastrofval med de sämsta siffrorna sedan 1935. Nu väljer partiledaren Jeremy Corbyn att avgå.

– Det kommer att hända i början på nästa år, säger han.

På fredagsmorgonen står det klart att Tories har vunnit en säker majoritet.

– En konservativ regering har vunnit ett kraftfullt mandat för att få brexit gjort och ena landet, säger Boris Johnson under natten, och kallar resultatet ”historiskt”.

I ett privat segertal till sina partimedlemmar säger han att resultatet visar att det är brittiska folkets vilja att få brexit avklarat, enligt Buzzfeed.

– Vi måste nu förstå vilken jordbävning vi har skapat och hur vi har ritat om den politiska kartan i det här landet. Vi måste ta hand om konsekvenserna av det. Vi måste förändra vårt eget parti. Vi måste höja oss, säger Boris Johnson.

Mandatfördelning i underhuset efter 2019 års val

Tories: 365 

Labour: 203 

Scottish Nationalist Party: 48 

Liberaldemokraterna: 11 

Democratic Unionist Party: 8 

Sinn Féin: 7 

Plaid Cymru: 4

Green Party: 1

Övriga: 3

I ett tal för partimedlemmar på fredagsmorgonen upprepar Johsson sitt brexitlöfte.

– Vi kommer att få brexit gjort den 31 januari, inga om, inga men, inga kanske, säger Boris Johnson.

Han fortsätter med att tala om att Tories behöver förändra sig. Han tackar också de nya väljare som röstat på honom.

– De här människorna vill ha förändring. Vi kan inte och får inte svika dem. Och genom att ge förändring måste även vi förändras, säger han.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1205252415261421570

Boris Johnson mötte drottningen

Enligt praxis har Boris Johnson besökt drottning Elizabeth II efter beskedet om vinsten, för att godkännas till posten som premiärminister. Mötet ska ha pågått i drygt 25 minuter och följdes av en segertur genom London som avslutades vid 10 Downing Street.

Vid 15-tiden, lokal tid, väntas premiärministern sedan hålla tal utanför regeringshögkvarteret, där ett stort medieuppbåd funnits på plats under hela morgonen.

Boris Johnson inledde med att återigen tacka de som röstat på det konservativa partiet. Men därefter vände han sig också åt de som inte röstat på Tories, och som ville stanna kvar i EU.

– Jag vill att ni ska veta att vi i denna nation aldrig kommer att ignorera era goda och positiva känslor för resten av nationerna i EU, sa premiärministern.

Han förklarade att den kommande tiden ska hänges år att förhandla fram nya avtal med EU gällande bland annat handel, klimat och försvar.

Samtidigt lovade Boris Johnson att partiet även ska prioritera inrikespolitiska frågor. Det handlade om skolan, infrastrukturen och säkerheten i allmänhet, men också den statliga sjukvården, NHS, i synnerhet.

– Den största prioriteten i Storbritannien just nu är att vi ska fokusera på NHS, sa Boris Johnson.

Tory-ledaren utlovade utökade resurser till sjukvården i form av både mer personal och ekonomiska medel.

– Vi kommer att ena och uppgradera landet, sa Boris Johnson. 

Jeremy Corbyn: ”Besvikelse”

Det största oppositionspartiet Labour med Jeremy Corbyn i spetsen går mot sitt sämsta valresultat sedan andra världskriget. 

Corbyn meddelade under natten, redan innan den slutliga rösträkningen var klar, att han inte kommer att leda partiet i framtiden och kallar valet en ”besvikelse”.

– Jag vill göra det tydligt att jag inte kommer att leda partiet i någon framtida valkampanj, säger Corbyn, och lägger till att han fortsätter som partiledare under tiden som partiet analyserar förlusten.

Enligt Bloomberg väntas Labour-ledaren avgå tidigt nästa år, eftersom efterträdaren är planerad att väljas då.

I en intervju med Sky News på fredagseftermiddagen säger Jeremy Corbyn att han är ledsen över resultatet men att det vore oansvarigt att avgå direkt.

– Jag stannar här till någon har valts att efterträda mig. Partistyrelsen måste självklart samlas inom den närmsta framtiden, och det är upp till dem. Det kommer att hända i början på nästa år, sägen Corbyn.

Han kommer dock att behålla sin plats i underhuset.

Nu väntar en strid om ledarrollen i partiet, som med Corbyn tagit ett tydligt steg åt vänster. Enligt Daily Mail är det Keir Starmer och Rebecca Long-Bailey som ligger bäst till att ta över. Starmer beskrivs som en mer moderat kandidat, medan Long-Bailey antas följa i Corbyns fotspår.

Det innebär valresultatet för brexit

• I och med att de Konservativa får en egen majoritet så kan utträdesavtalet godkännas och Storbritannien kommer av allt att döma att lämna EU den sista januari 2020.

• Nu måste britterna förhandla om sitt framtida förhållande med EU.

• Storbritannien följer i praktiken alla EU-regler under den övergångsperiod som kör i gång den 1 februari och tar slut den sista december 2020 om inte parterna kommer överens om att förlänga övergångstiden. Boris Johnson har sagt att han vill se ett nytt handelsavtal på plats inom ett år.

Konservativa erövringar

Boris Johnson väntas nu ta tillbaka brexitavtalet som förkastades av parlamentet tidigare i höstas. Målet är att genomföra brexit före den sista januari.

De Konservativa slog sig in i en rad starka Labour-fästen, bland annat det socialdemokratiska partiets ”röda mur” i norra England. Daily Mail skriver att ”den politiska kartan ritades om på några få tumultartade timmar”.

Boris Johnsons parti erövrade bland annat det gamla gruvområdet Blythe Valley i Northumberland för första gången någonsin.

De Konservativa storskrällde också i Bishop Auckland – en valkrets som inte har röstat fram en konservativ politiker på 134 år – samt i Tony Blairs gamla fäste Sedgefield.

Andra Labourfästen som har fallit i de Konservativas händer inkluderar Workington, Leigh, Darlington, Wakefield, Stockton South, Redcar, Peterborough, Wrexham och Vale of Clywd – för att bara nämna några.

SNP går framåt i Skottland

Liberaldemokraterna led ett stort nederlag när partiledaren Jo Swinson förlorade sin plats till Skotska nationalistpartiet (SNP). På fredagsmorgonen meddelade hon att hon avgår, enligt The Guardian.

Swinson menar att ”en våg av nationalism drar fram över England och Skottland”.

SNP stärker samtidigt sitt grepp om Skottland och förväntas få 55 platser i det brittiska underhuset. Efter framgången säger partiledaren Nicola Sturgeon att Skottland måste tillåtas en ny folkomröstning om självständighet.

– Det finns nu ett mandat för att erbjuda Skottlands befolkning att välja vår framtid, säger hon, enligt Reuters.

Det nya underhuset kommer att ha ett rekordstort antal kvinnliga ledamöter, rapporterar BNO News. Åtminstone 209 kvinnor har nu valts in.

Den tidigare premiärministern Theresa May vann sin valkrets i Maidenhead och säger till BBC att hon är nöjd med att hennes efterträdare kunnat nå en majoritet.

Boris Johnson vann också i sitt eget valdistrikt Uxbridge & Ruislip South i västra London. Johnson fick drygt 25 000 röster mot Labourutmanaren Ali Milanis drygt 18 000 röster.

Det brittiska parlamentet

Underhuset, House of Commons:

Består av 650 ledamöter som tillsätts genom allmänna val.

Är den primära lagstiftaren i Storbritannien.

Utser premiärministern.

 

Överhuset, House of Lords:

Har inget fast antal ledamöter.

Ledamöterna består exempelvis av biskopar och ”världsliga parlamentslorder”. Ledamöterna tillsätts inte genom allmänna val.

Kan inte fatta egna beslut, men får skjuta upp underhusets lagförslag och föreslå ändringar.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel gratulerar Boris Johnson till vinsten, men säger att EU nu förväntar sig en snabb hantering av Storbritanniens utträdesavtal i det nya parlamentet.

– Vi förväntar oss en omröstning så snart som möjligt, säger han, enligt Reuters.

Statsminister Stefan Löfven är förberedd på en snabb brexit efter valet i Storbritannien, enligt SVT.

– Vi har kort om tid på oss, Boris Johnson har varit väldigt tydlig med att han inte vill förlänga det här. Då har vi elva månader på oss att arbeta fram ett avtal om den framtida relationen, säger han, till SVT.

Pundet rusade efter resultatet

Efter valet rusade pundet till den hösta nivån sedan 2016. Direkt efter vallokalundersökningen presenterades steg den brittiska valutan till plus 2,2 procent mot dollarn och 1,7 procent mot euron.

Jämfört med kronan steg pundet med 1,6 procent – till 12,59 kronor.

Labours skuggfinansminister, John McDonnell, får i BBC:s livesändning frågan om han och Jeremy Corbyn kommer att sluta om vallokalundersökningens resultat håller.

– Vi kommer att se resultaten i morgon och beslut kommer att tas då, säger han till tv-kanalen.

Boris Johnson har under valrörelsen gång på gång upprepat att valet för honom handlar om att ta Storbritannien ut ur EU, medan Jeremy Corbyn helst har velat tala om annat.

– Det här innebär att vi kommer att lämna EU nästa år, säger Sky News politiska kommentator i tv-kanalens live-sändning.

BBC:s Europaredaktör Katya Adler skriver att valresultatet, som det ser ut enligt vallokalsundersökningen, välkomnas av EU:s ledare.

”Det handlar inte om Tories och Labour, utan om att ha en tydlig väg framåt och att få ett slut på osäkerheten.”

Brittiska val – så går det till

Det brittiska parlamentet består av ett underhus och ett överhus. När man talar om parlamentsval i Storbritannien är det val till underhuset man syftar på. 

 

Valsystemet bygger på majoritetsval i 650 enmansvalkretsar. Den politiker som får flest röster i varje valkrets vinner hela valkretsen. Den segrande kandidaten får sedan representera valkretsen i underhuset och blir då en ”MP” – Member of Parliament. 

 

På det här sättet tillsätts de 650 mandaten i underhuset. Partierna behöver därmed 326 mandat för att uppnå egen majoritet.

Fördelen med majoritetsval som det brittiska är att det ofta skapar stabila majoriteter. En av anledningarna är att stora partier tenderar att gynnas i enmansvalkretsar. Nackdelen är att medborgare som röstar på förlorande kandidater i valkretsarna blir utan representation helt och hållet. Just detta faktum är en bidragande anledning till att väljarna söker sig till större partier.

 

Det brittiska systemet med majoritetsval skiljer sig markant från det svenska systemet med proportionella val, som är avsedda att ge en bredare folkrepresentation. Tanken är att även mindre partier ska ha ett visst inflytande. Nackdelen med proportionella val är att enskilda partier sällan blir lika stora, vilket kan resultera i svaga regeringar. 

Partiets reaktion: ”Förödande slag”

Under natten mot fredagen fortsatte reaktioner på vallokalsundersökningen att välla in på sociala medier.

Caroline Lucas, som tidigare höll De grönas enda stol i parlamentet, kallar resultatet för ett ”förödande slag”.

”Om den här vallokalsundersökningen stämmer är det ett förödande slag för vårt klimat, för framtida generationer och för vår demokrati. Det är inte bara vår relation med EU som kommer att dominera under de kommande månaderna, det kommer att vara vår relation till Skottland också”, skriver hon på Twitter.

SNP-ledaren Nicola Stugeon ser något mer positivt på vallokalsundersökningens resultat.

Vallokalsundersökningen tyder på en bra natt för SNP – men det är bara en vallokalsundersökning och det finns många marginaler, så låt oss bara vänta och se. Vad den indikerar för Storbritannien i stort är dock dyster”, skriver hon på Twitter. 

Brexitpartiet väntas inte vinna några stolar i underhuset utifrån vallokalsundersökningen. Partiets ledare, Nigel Farage, verkar dock positiv i en intervju med BBC.

Den senaste tidens kampanjer har dominerats av partiledarna och på onsdagen gav Boris Johnson och Jeremy Corbyn sina sista intervjuer till BBC. Johnson tryckte på vikten av att genomföra brexit och sa att landet bara kan komma framåt när man har lämnat EU. Jeremy Corbyn påtalade att finansieringen av välfärden måste säkras.

– Om vi får brexit har vi gjort ett bra jobb, säger Nigel Farage till tidningen.

Samtidigt betonar han att han inte kan stödja Boris Johnsons utträdesavtal om det inte ändras från det som lades fram i höstas.

– Jag kan inte ge det stöd, säger Nigel Farage till BBC.

”Vi får räkna med Storbritannien lämnar i slutet av januari”

Statsvetaren Anna Michalski om resultatet i Storbritannien.

Corbyn: ”Svårt att hålla det för mig själv”

Det argumentet tog Labour-ledaren även vidare under torsdagskvällen. Bara timmar innan valbeskedet gick Jeremy Corbyn till attack mot den sittande premiärministerns hantering av landets statliga sjukvård, NHS.

Det har varit svårt att hålla det för mig själv och att inte kommentera det alls, särskilt när historierna har läckt ut, men jag var tvungen att göra det. Nu vet jag med säkerhet vilken individ det är som säljer av vår NHS. Det är ............. Boris Johnson. Redo att stoppa honom?”, skriver Jeremy Corbyn på Twitter.

Brexitexperten om Johnsons succé: ”Det är bara början”

Anders Rehnberg från Svenskt Näringsliv om brittiska valresultatet.

CNN:s Scott McLean i Expressen TV: ”Ett fiasko för Corbyn”

För oppositionen i Labour ser det ut att bli ett katastrofval. CNN:s Scott McLean rapporterar.

Allt du behöver veta om brexit - på tre minuter:

Det har gått tre år sen folkomröstningen i Storbritannien som resulterade i brext – något som fortfarande inte har blivit av.

Här är orsakerna bakom Boris Johnsons oväntade succé:

Omvärldsstrategen och brexitförespråkaren Mark Brolin om orsakerna bakom Boris Johnsons oväntade succé.

Di:s krönikör: ”Boris framgång kan ge mjukare Brexit”

Sent under torsdagskvällen släpptes en vallokalsundersökning som ger en fingervisning om hur det brittiska valet går. Maria Borelius, krönikör på Di, analyserar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.