En naturskyddsorganisation vill återinföra lodjuren på brittiska öarna. Foto: LENNART PERLENHEMEn naturskyddsorganisation vill återinföra lodjuren på brittiska öarna. Foto: LENNART PERLENHEM
En naturskyddsorganisation vill återinföra lodjuren på brittiska öarna. Foto: LENNART PERLENHEM
För 1 300 år sedan dog lodjuret ut på de brittiska öarna. Foto: VALERIY YURKO / TT NYHETSBYRÅN UNIVERSITY OF PORTSMOUTHFör 1 300 år sedan dog lodjuret ut på de brittiska öarna. Foto: VALERIY YURKO / TT NYHETSBYRÅN UNIVERSITY OF PORTSMOUTH
För 1 300 år sedan dog lodjuret ut på de brittiska öarna. Foto: VALERIY YURKO / TT NYHETSBYRÅN UNIVERSITY OF PORTSMOUTH

Britter vill ha svenska lodjur

Publicerad

För 1 300 år sedan dog lodjuret ut på de brittiska öarna.

Nu vill en naturskyddsorganisation återinföra arten – och tanken är att hämta sex lodjur i Sverige för att släppa dem i en skog i norra England.

Projektet har väckt stor uppmärksamhet och beskrivits i fylliga reportage i alla stora brittiska dagstidningar den senaste tiden.

Platsen där djuren ska släppas heter Kielder Forest Park och ligger i Northumberland i nordligaste England, precis söder om gränsen till Skottland. Det är det största sammanhängade skogsområdet i England med en yta på 650 kvadratkilometer.

Organisationen bakom planerna heter Lynx UK Trust. Den vetenskaplige ledaren, Paul O´Donoghue, anser att det är en plikt för Storbritannien att återinföra alla arter som har förekommit naturligt på öarna.

LÄS MER: Första jakten på lodjur på flera år 

Tanken är att hämta sex lodjur i Sverige.Foto: Kvällsposten

Hämtas i Sverige

Nyligen lämnade organisationen in en ansökan till naturvårdsmyndigheterna i England om tillstånd för att släppa ut sex lodjur, två hannar och fyra honor, i Kielder - lodjur som är tänkta att hämtas i Sverige.

– De har ställt en del frågor och jag har redogjort för dem om lodjuren i Sverige. Fast frågan är väl om de engelska myndigheterna ger klartecken. Det kan tänkas att det finns grupper som inte är så förtjusta i planerna, exempelvis fårfarmarna, säger Henrik Andrén, lodjursforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

LÄS MER: Josefine, 22, fångade lodjuret mitt i hoppet – se filmen 

Lodjuren ska släppas i Kielder Forest Park i nordligaste England.Foto: WIKIMEDIA

Komplicerat projekt

Han påpekar också att det är en komplicerad affär att introducera djur i nya områden. Innan man startar är det många detaljer att gå igenom: finns det tillräckligt med utrymme där djuren ska släppas, finns det tillräckligt med bytesdjur, kommer lokalbefolkningen att acceptera djuren, och så vidare.

Men skulle det bli allvar tror Andrén att det finns möjligheter för engelsmännen att hämta lodjur i Sverige. I sådana fall är det Naturvårdsverket som ska ge det officiella tillståndet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag