Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britter spionerade under G20-mötet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Edward Snowden jagas just nu av USA.

NEW YORK.

Här är NSA-läckan Edward Snowdens senaste avslöjande:

Brittisk underrättelsetjänst ska med avancerad teknologi ha hackat utländska delegaters telefoner och mejlkonton under G20-mötet i London 2009.

Uppgifterna avslöjades av The Guardian i natt.

Inte alls konstigt, säger IT-experten Marcus Murray från Truesec till Expressen:

– Teknologin finns. Det här händer svenska politiker oftare än de själva förstår.

Några av världens mäktigaste ledare på en och samma plats.

Då passade den brittiska säkerhetstjänsten på att samla på sig hemlig information från delegaterna.

Uppgifterna stöds av dokument som Edward Snowden – NSA-läckan som just nu jagas av USA – lämnat till den brittiska tidningen The Guardian.

Dokumenten visar, enligt tidningen, att signalspaningsmyndigheten GCHQ och MI6 bland annat satt upp tillfälliga internetkaféer under G20-mötet i London och där sparat lösenord och annan data som delegaterna fyllt i.

En verklighet som låter chockerande.

Men är högst sann.

"Inte konstigt"

– Det här är en värld vi känner till. Jag känner inte till just det här mötet, men det är inte konstigt, säger Marcus Murray från svenska IT-säkerhetsföretaget Truesec.

Han jobbar bland annat som konsult åt det amerikanska försvaret.

– Vi vet alla att spionage förekommer mellan länder. De har människor på plats. Men det är billigare och enklare att bedriva sådan verksamhet genom datorer. Och betydligt mer anonymt, säger han vidare.

Sverige hade inga delegater på plats under G20 mötet i London 2009, men vi är inte skyddade, menar Murray.

– Till att börja med var det nog inte bara Storbritannien som försökte samla på sig information under mötet. Det var säkert fler länder.

– Det här händer svenska politiker oftare än vi tror, och de själv förstår. Jag tror att Säpo och försvaret har ganska bra koll på hotbilden mot oss, men det kan vara svårt att förmedla till alla, säger Murray.

Skaffa sig fördelar

The Guardian rapporterar vidare att syftet med den brittiska insamlingen av data var att skaffa sig fördelar i förhandlingarna under mötet.

Sydafrika och Turkiet är två länder som ska ha hackats och nämns av tidningen.

Tidpunkten för avslöjandet av dessa uppgifter kunde inte vara mer genant för Storbritannien.

Under måndagen inleds ett nytt toppmöte i London – G8 – där samtliga länder som fanns med under G20 2009 är representerade.

– Risken att åka fast med sådan här spaning är minimal. Om det inte finns någon som Snowden som tar fram uppgifterna, säger Marcus Murray om enkelheten i teknologin.

– Mitt lilla företag har sådan här utrustning. Tänk då vad en nation har, med tillgång till så mycket av infrastrukturen. Det är en revolution som sker just nu.

Så gick de till, enligt Snowden

- MI6 och GCHQ satte upp tillfälliga internetkaféer i anslutning till G20-mötet. När delegaterna loggade in på sina mejlkonton – eller andra webbsidor – sparades lösenord och annan hemlig information.


- Med mer avancerad teknologi lyckades GCHQ komma åt information i delegaternas mobiltelefoner. De lyssnade både av samtal och läste mejl.


- Storbritannien fick också information utifrån, från amerikanska NSA, som försökte lyssna av den dåvarande ryske presidenten Dimitrij Medvedev över satelliter.


- 45 brittiska analytiker informerades hela tiden löpande av GCHQ om vem som pratade med vem och vad som sades under G20-mötet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.