Brittany hånas för sin ovanliga hudsjukdom

Foto: MEDIA DRUM WORLD
Foto: MEDIA DRUM WORLD

Brittany Mickens hudsjukdom var ett stort frågetecken för läkarna. 

När hon föddes trodde de inte att hon skulle bli mer än ett år gammal.

Efter att i flera år ha levt i tron om att hennes torra, fjälliga hud var svåra eksem fick hon till slut diagnosen iktyos.

– I bland stirrar folk, men jag låter inte det förstöra min dag, säger Brittany till Daily Mail.

Brittany Mickens, 31, från USA, föddes med en mycket ovanlig hudsjukdom. Läkarna visste inte vad det var och familjen fick höra att Brittany hade endast ett år kvar att leva. 

Men Brittany klarade sig och i takt med att hon blev äldre blev hennes hud tjock, torr och fjällig. 

Brittanys familj fick höra att hon bara hade ett år kvar att leva.
Foto: MEDIA DRUM WORLD

Läkarna avfärdade det som extrema eksemutslag och skrev ut starka krämer åt henne. Krämerna fungerade endast i några veckor innan hennes hud återgick till samma skick som innan. 

Under Brittanys uppväxt var det en del som stirrade på henne och lade märke till att hennes hud vad annorlunda.

– Folk tittade ibland, men det var ovanligt att någon sa någonting om min hud. Jag kände mig inte annorlunda, men jag visste att jag var det, säger Brittany till Daily Mail

Fick diagnos – efter 18 år 

Att växa upp med sjukdomen var tufft, men Brittanys mamma, Wanda, har varit ett stort stöd. 

– Min mamma har varit otroligt viktig för mig, om det inte vore för att hon ständigt matade mig med positiva bekräftanden hade jag inte varit lika självsäker som jag är i dag, säger Brittany. 

Det var inte förrän Brittany hade fyllt 18 och gick till en ny hudläkare som hon fick diagnosen iktyos, som innebär att hudens övre lager är kraftigt förtjocknat och att stora hudpartier fjällar.

Att de starka krämerna Brittany tidigare hade fått utskrivna inte fungerade blev då genast uppenbart.

När Brittany var 18 år fick hon diagnosen iktyos.
Foto: MEDIA DRUM WORLD
Det finns inte något botemedel för iktyos i dag.
Foto: MEDIA DRUM WORLD
Brittany låter inte hennes iktyos stå i vägen, ibland glömmer hon bort att hon har den ovanliga hudsjukdomen.
Foto: MEDIA DRUM WORLD

Men eftersom det inte finns något botemedel för iktyos har Brittany nu i stället börjat använda en mer naturlig metod för sin hud. 

Hon ser till att hela tiden vara rejält återfuktad och använder bland annat naturligt sheasmör med oljor samt ricinolja på nätterna.

– Ibland frågar folk frågor om iktyos, men jag låter inte det förstöra min dag. Jag glömmer ofta bort att jag har iktyos, säger Brittany. 


Det här är iktyos

Namnet iktyos kommer från grekiskans ichthys som betyder fisk. Benämningen används för att beskriva sjukdomens utseende. 


Det finns flera olika former av iktyos. Den vanligaste är den ärftliga formen, ichthyosis vulgaris, som drabbar 1 av 300 personer och förekommer över hela världen. 


Iktyos kännetecknas av symmetrisk fjällbildning i huden, vilket varierar från knappt synlig grovhet och torrhet till kraftiga flagor. 


För närvarande finns ingen behandling för iktyos utan det gäller att upprätthålla hudfuktigheten och regelbundet återfukta huden. 


Källa: Medibas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.