Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Britt-Marie har varit i alla länder – men känner ingen flygskam

Britt-Marie i Centralafrikanska Republiken den 8 mars i år, där hon firade den internationella kvinnodagen. Foto: Privat

Britt-Marie Boudrie, 69, har rest till alla världens länder – hon är sannolikt den första svenska kvinnan som gjort det. 

Hon är medveten om debatten kring flygets klimatpåverkan, men säger att det borde ligga större ansvarskrav på världsledare än på privatpersoner. 

Förra månaden besökte hon sitt 195:e och sista land. 

– Jag har alltid haft en reslust och äventyrslusta, säger Britt-Marie Boudrie.

Britt-Marie Boudrie från Stockholm har besökt alla länder i hela världen. 

Hon är sannolikt den enda svenska kvinnan som kan stoltsera med det. 

– Till slut blir det tävlingsinstinkten som vaknar till liv. När man börjar komma över 100 länder får man ett samlarintresse. Precis som ornitologer samlar på fåglar samlar vi på länder, säger Britt-Marie Boudrie. 

Tanken på att kryssa av samtliga länder föddes efter att hon kommit över just 100-strecket. 

– För tio år sen blev jag medlem i en reseklubb som heter Club 100. För att bli medlem måste man ha varit i 100 länder. Där träffar man likasinnade som också har en passion för att resa och upptäcka världen. 

Britt-Marie i Centralafrikanska Republiken den 8 mars i år, där hon firade den internationella kvinnodagen. Foto: Privat

”Jag brukar faktiskt inte klimatkompensera”

Flygresor står enligt Transportstyrelsen för uppskattningsvis 4-5 procent av den mänskliga påverkan på klimatet. 

Britt-Marie Boudrie säger att hon är medveten om debatten om klimatpåverkan och flygskam.

– Men det är så att jag hade aldrig kunnat genomföra mitt livsprojekt om jag inte hade flugit. Vissa länder går inte att komma till om man inte flyger dit. Och jag brukar faktiskt inte klimatkompensera, jag känner också att jag som enskild privatperson har väldigt lite påverkan, säger Britt-Marie Boudrie och fortsätter:

– Jag tycker i första hand att världens politiker ska föregå med gott exempel när det gäller klimatet och att klimatkompensera. 

Enligt FN:s definition finns 195 länder – inklusive två stater med observatörsstatus, Palestina och Vatikanstaten. 

Många av länderna betade Britt-Marie Boudrie av som ung, under resor i Europa och ett halvårs backpackande i Latinamerika. 

– Det blir så att man först besöker de länder som ligger lite mer lättillgängliga, sen på sluttampen tar man de som ligger längst bort. Sen finns det de länder där det är politisk konflikt eller krig, dit är det inte så roligt att resa kanske. Vissa ställen är också svåra att få visum till, säger hon. 

Britt-Marie Boudrie är i dag pensionär men har under sin karriär haft ledande befattningar inom industri och jobbat som konsult. 

Besökte Syrien och Jemen för 20 år sedan

Hon har även jobbat för Läkare utan gränser och suttit i styrelsen för biståndsorganisationer – arbete där hon tycker hon haft nytta av sina erfarenheter från världen. 

I april bockade Britt-Marie Boudrie av det sista landet: republiken Marshallöarna som består av fler än tusen öar belägna i Stilla havet. 

Vissa länder som i dag är konfliktdrabbade, som Syrien och Jemen, besökte Britt-Marie Broudrie för ungefär 20 år sen. 

Andra, som Afghanistan och Somalia, har hon besökt under de senaste åren. 

– Det vi har sparat till väldigt sent är Afghanistan, dit har vi varit på väg flera gånger men det är alltid en ny stor attack eller självmordsbombare. Vi avvaktade för att se om det lugnar ner sig, men till slut tog vi tjuren vid hornen i januari och åkte dit. Det tillfället reste jag med min man, det har jag gjort för det mesta.