British Airways ställer in 10 300 avgångar

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Foto: MI NEWS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MI NEWS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det brittiska flygbolaget British Airways ställer in ytterligare 10 300 avgångar fram till slutet av oktober.

Nedskärningen kommer samtidigt som bolagets markpersonal hotar med strejk.

Samtidigt protesterar skandinaviska charterbolag mot SAS-piloternas strejk.

British Airways (BA) ska ställa in ytterligare 10 300 avgångar fram till slutet av oktober – efter att redan tidigare har aviserat att man ställer in 11 procent av sommarens flyg, rapporterar Sky News på onsdagen.

BA är liksom många andra flygbolag hårt drabbat av personalbrist efter pandemin, något som har lett till kaotiska scener på flygplatser över hela Europa.

Meddelandet om inställda flyg kommer bara 24 timmar innan fackförbund ska meddela när de utlyser en väntad strejk på grund av konflikt angående löner. Det gäller BA:s markanställda på storflygplatsen Heathrow.

Högt tryck på flygbolagen

Nedskärningarna kommer i samband med det väntade höga trycket på flygbolaget när sommarlov och semestrar börjar.

”Samtidigt som hela flygindustrin fortsätter att stå inför den mest utmanande perioden i dess historia har det tyvärr blivit nödvändigt att göra fler nedskärningar”, meddelar British Airways.

Samtidigt fortsätter SAS-piloternas strejk, något som får skandinaviska researrangörer att protestera. 25 000 resenärer med Apollo riskerar att drabbas av strejken de närmaste dagarna.

Apollo har därför skrivit ett brev till både SAS koncernledning och de olika pilotfacken. Konflikten kan få ”ödesdigra konsekvenser”, skriver koncernchefen Leif Vase Larsen i sitt brev.

”Kan påverka människors hälsa”

– För att understryka allvaret i situationen har vi också skickat ett brev till parterna på morgonen. Vi tycker att det räcker nu, de måste ta sitt ansvar. Det här kan påverka människors hälsa, det är väldigt olyckligt att en intern konflikt kan få sådana enorma konsekvenser, säger Apollos kommunikationschef Sandra Miller Kinge till TT. 

Också charterbolaget Ving protesterar mot strejken.

– Tidigare SAS-strejker har typiskt sett varit på våren eller försommaren, då är det en enklare situation. Juli är en olycklig tidpunkt. Vi är mitt inne i högsäsong, det är den största resemånaden på året, säger Vings kommunikationschef Claes Pellvik till TT. 


Tor med familj är fast på Svalbard: ”Känns rätt värdelöst”

Endast SAS och Norwegian flyger till Svalbard på regelbunden basis, och när SAS-piloterna gick ut i strejk sålde Norwegians biljetter slut på nolltid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.