Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bristen på vårdplatser leder fler stabslägen

SÖS akutmottagningen har beskrivits som kaosartad av personalen som arbetar där.
Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Irene Svenonius har tidigare sagt att lösningen på vårdkrisen är att ge personalen mer tid med patienter och mindre tid med pappersarbete.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Sjukhusen i Stockholm går upp i allt fler stabslägen. 

Detta på grund av bristen på vårdplatser, skriver Dagens nyheter

– Vi skulle kunna utlösa stabsläge nästan varje helg, säger Clara Strömberg, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm, till DN. 

Morgontidningen har tittat på alla akutsjukhus i Stockholms län och deras kartläggning visar att flera sjukhus de senaste åren har fått gå upp i stabsläge på grund av bristen av vårdplatser. Södersjukhuset har utlyst stabsläge fem gånger de senaste tre åren på grund av personalbrist, skriver DN. Förra året gick Södertälje sjukhus upp i stabsläge tre gånger på grund av vårdplatsbrist. Varje gång varade stabsläget i ett dygn. 

– Det första handlade om calicivirus som kräver att patienter måste ligga i egna rum. De andra två handlade om stort patientinflöde. Det är ofta kopplat till semestertider och jul-nyår då vi drar ned på vårdplatser, säger Yvonne Hejdenberg, kommunikationschef, till DN

Minst fyra stabslägen på Danderyds sjukhus

Sedan 2017 har Danderyds sjukhus gått upp i stabsläge fyra till fem gånger varje år. Men det har varit på grund av tekniska bekymmer bland annat, något som även gäller för Karolinska universitetssjukhuset. 

Arbetsmiljöverket kopplas in

På tisdagseftermiddagen lämnade personalen på Södersjukhuset, SÖS, in en anmälan till Arbetsmiljöverket. I anmälan begär man att arbetsgivaren ska vidta arbetsmiljöåtgärder. Detta efter kaoset som var i helgen på sjukhuset. 

– Patienter får ligga i matsalen. Det finns inga toaletter. Och de känner att de är i vägen. Det är så frustrerande för oss som jobbar. Man blir ledsen, sa Margarita Villalobos, sjuksköterska på SÖS, till Expressen i söndags.

Margarita Vilalobos har arbetat inom vården i 30 år.
Foto: Privat

Arbetsmiljöverket kommer att utreda arbetssituationen och vid behov utfärda vite eller införa akut skyddsstopp. De akutåtgärder som Södersjukhuset ledning inför är inget som kommer lösa några problem, enligt fackklubben på sjukhuset. Fackklubben menar att beredskapsplanen inte fungerar för att det inte finns någon personal att ringa in. 

Finanslandstingsrådet Irerne Svenonius (M) säger till DN att hon är bekymrad över stabsläget och att det är oacceptabelt. 

– Det är oerhört allvarligt att det hänt igen. Det behövs en mängd åtgärder för att förhindra en sådan här situation. Det är inte hållbart varken för patienter och personal på akutmottagningen, säger Irene Svenonius.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.