– Det är inte så konstigt att det blir brist. Det är ett helt nytt test och man testar för corona över hela världen, säger Anders Vahlne, läkare och professor emeritus i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Coronaviruset diagnosticeras med molekylärbiologiska tester där man letar efter virusets arvsmassa, RNA.
– Många använder färdiga testkit. I Stockholm har man kört med testkit från Roche men nu är de restnoterade, säger Anders Vahlne, som just nu är i Göteborg för att föreläsa om coronavirus.
”Extraordinär situation”
Det är även brist på en mängd ingredienser som används i tester för att upptäcka coronaviruset.
– En massa reagenser är restnoterade. Labbet gick ut internt på virologiska på universitetet och frågade forskarna på KI om de hade reagenser att avvara, säger Anders Vahlne och fortsätter:
– Det är ett av skälen till att man minskar på testningen, även om Folkhälsomyndigheten inte gått ut med det.
Jenny Stenbacka, kommunikations- och marknadschef på Roche diagnostics, skriver i ett mejl till Expressen att det är en ”extraordinär situation när det gäller molekylärbiologisk diagnostik”. Efterfrågan på deras reagenser, som bland annat används för att rena virusets arvsmassa, har ökat med mer än 250 procent sedan januari. I vissa områden har efterfrågan ökat med över 1000 procent.
Företaget har haft ett ”ansträngt läge”, både i Sverige och globalt. Jenny Stenbacka skriver att: ”Vi har aktivt fördelat dessa produkter för att säkerställa tillgång hos alla våra kunder.”
Företaget arbetar dygnet runt
Företaget har ”skalat upp” och arbetar nu dygnet runt. De bedömer situationen som hanterbar och utvärderar utveckling löpande. Enligt Jenny Stenbacka har deras ökade produktion redan förbättrat situationen.
Även andra länder har brist på ingredienser till tester för det nya coronaviruset. Kaliforniens guvernör Gavin Newsom sa på en presskonferens i tisdags att brist på viktiga ingredienser begränsar antalet tester de kan göra, rapporterar LA Times.
En talesperson för företaget Qiagen som tillverkar reagenser säger till LA Times att pandemin utmanar deras möjligheter att leverera vissa produkter.
– Det här är en period av extraordinär efterfrågan.
Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC gick i torsdags eftermiddag ut med en skärpt riskbedömning. Smittan sprider sig så snabbt att europeiska länder kan få liknande situationer som Kina och Italien. ECDC uppmanar länderna att hushålla med provtagningsmaterial. Gamla och sjuka samt personal inom vård och omsorg ska prioriteras när det gäller testning.

Karin Tegmark Wisell, läkare och chef på avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, säger att det är en utmaning att i god tid få besked om leveranser och säkerställd tillgång till vissa testmaterial.
– Nu görs analyser på tio laboratorier runtom i landet, det är en hög produktion och förstås lager som behöver fyllas på.
Hittills har laboratorierna lyckats få fram testmaterial, poängterar Karin Tegmark Wisell.
– Vi har inte kartlagt det här. Roche är en viktig och stor leverantör och vi vet att de haft det svårt att garantera en del beställningar i god tid. Hittills har de lyckats få fram de leveranser som varit nödvändiga för att upprätthålla prioriterad drift.
I tisdags hölls ett möte kring behoven när det gäller testning. Alla inblandade aktörer arbetar hårt och uthålligt för att klara av behoven.
– Jag känner mig trygg. Laboratorierna bistår varandra och man använder alternativa testsystem och provtagningspinnar. Vi på Folkhälsomyndigheten har också ett laboratorium som kan hjälpa till vid behov.
Staten går också in och köper upp provtagningsmaterial för att stötta laboratorierna.
Nu ska bara de sjukaste samt vårdpersonal testas
Nu har Folkhälsomyndigheten ändrat sina rekommendationer om vilka som ska testas. Personer som varit i drabbade områden och/eller känner sig lite krassliga ska inte längre få testas för den nya smittan.
Provtagningen ska i stället inriktas på personer som är rejält sjuka. Nu är det patienter som har så svåra symtom, exempelvis problem med att andas, att de behöver sjukhusvård som ska testas.
– Det är inte ändamålsenligt att testa ute i samhället längre. Vi ska skydda de mest sårbara, sjuka och sköra.
Det betyder inte att det ska göras färre tester för det nya viruset, säger Karin Tegmark Wisell.
– Men vi måste ha en ansvarsfull och ändamålsenlig resursanvändning i hela kedjan, inte överbelasta labben och vården.
Även personal inom vård och omsorg som får förkylnings- eller influensasymtom rekommenderar myndigheten ska testas. Oavsett infektion ska man vara hemma när man är sjuk men för covid-19 rekommenderas dessutom 48-timmars säkerhetsmarginal efter det att man är fri från symptomen. Detta för att personalen inte ska riskera att sprida smitta till de sjuka och sköra personer som de vårdar eller sina arbetskamrater.
– I Stockholm ska de ha känt sig friska i 48 timmar innan de får jobba igen. Men att ta prover på vårdpersonal kan vara ett sätt att få dem i arbete snabbare, vilket kan behövas om vården blir hårt belastad.