Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brist på ny personal inom vården – får inte ta examen

Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet, om hur vården agerar.
Genrebilder från sjukhus.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / BILDBYRÅN
Sophiahemmet i Stockholm.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Trots ett skriande personalbehov i svensk sjukvård riskerar nya sjuksköterskor och läkare att inte komma ut på sjukhusen. 

Anledningen: Coronaviruset kan förhindra att de tar examen. 

– Om utbildningen skjuts upp skulle jag bli ganska förbannad faktiskt, säger sjuksköterskestudenten Maria Thulesius.  

Det är bråda dagar på Sveriges vårdutbildningar. Spridningen av coronaviruset har inneburit att all undervisning på universitet och högskolor ska bedrivas på distans, vilket kan vara ett problem vid praktiska utbildningar. 

Dessutom har belastningen på grund av covid-19 inneburit att flera sjukhus inte längre tar emot praktikanter. En viktig del av utbildningen som sjuksköterskor och läkare behöver för att kunna ta examen och börja jobba. 

Julia Banda är sjuksköterskestudent som läser sin tredje termin vid Sophiahemmet i Stockholm. I dag skulle hon ha börjat en fem veckor lång praktikperiod på Danderyds sjukhus. 

– Jag blev precis hemskickad. De kan inte ta emot studenter som läget är nu, säger hon. 

Julia Banda går termin tre på sjuksköterskeprogrammet på Sophiahemmet i Stockholm.
Foto: Privat / Privat

Vad som kommer hända nu vet hon inte riktigt.   

– Det viktiga är att de som läser sista terminen får ta sin examen så att de kan komma ut och jobba i sommar. Smittan kan ha förvärrats då och dessutom kan skolor komma att stänga. Då behövs all extra personal man kan få in, säger Julia Banda. 

Problem på läkarutbildningen

Hennes klasskompis Ebba Ellow ska börja sin praktik i nästa vecka, men vet ännu inte säkert om det kommer bli av. Just nu håller hon också på att söka jobb som undersköterska till sommaren. 

Kan du jobba i sommar även om du inte gör din praktik nu? 

– Jag vet inte, jag har inte ställts inför det problemet tidigare. Det beror på hur min framtida arbetsplats resonerar kring det. Hittills har jag bara gjort fem veckors praktik och jag har ingen sjukvårdserfarenhet sedan tidigare. Jag skulle inte känna mig säker på att kunna jobba som undersköterska om jag inte får mer praktik nu under våren, säger Ebba Ellow. 

Ebba Ellow, sjuksköterskestudent.
Foto: privat / privat

Hon fortsätter. 

– Det vore skönt om jag fick praktiken nu så att jag kan komma ut i sommar och underlätta för vården. Men jag skulle tycka att det var väldigt jobbigt om jag kom ut på praktik och var en belastning. Det är ett dilemma. 

Det är inte bara blivande sjuksköterskor som går en osäker vår och sommar till mötes. Även blivande läkare har samma problem med praktikplatser. 

Magnus Hultin, programdirektör för läkarutbildningen vid Umeå universitet, understryker vikten av nya läkare. 

– Läkarutbildningen är viktig. Vi kommer behöva fler läkare, gärna så fort som möjligt. 

Behöver få ut läkare snabbt

Enligt Magnus Hultin är den största svårigheten att man inte kan genomföra inplanerade prov för de över 100 studenter som snart är färdigutbildade. Utöver det kommer problemen med praktiken. 

Magnus Hultin, programdirektör för läkarutbildningen, Umeå universitet.
Foto: Press / Press

– Man behöver väga risken att sprida smitta mot att en student får den praktiken som behövs för att bli färdig läkare. Det som kan sänka det hela är om vården blir så hårt belastad att man inte längre kan ta emot studenter på praktik, säger han. 

Att ingen hinner handleda studenterna? 

– Exakt. Ett sånt läge är, som jag ser det, det största hotet mot den fortsatta läkarutbildningen. Här uppe i norr har vi godkännanden från alla fyra regionledningar att vi kör som vanligt med praktiken. De ser hur väsentligt det är att vi får ut de blivande kollegerna i vården. 

Magnus Hultin vill dock betona att det finns en stor vilja att underlätta på de sätt som går. 

”Har jobbat otroligt hårt” 

På flera av landets sjuksköterskeutbildningar pågår liknande planering. I Lund ska man från och med i dag börja anställa studenter för att avlasta vården, efter en överenskommelse mellan universitetet och region Skåne. 

I Uppsala ”gör man allt” för att se till att de som går ut nu ska få sin examen och kunna börja jobba i sommar. 

– För de studenter som får sin praktik inställd på grund av pandemin så gör vi bedömningar i vilken mån de kan uppnå kursmålen på andra sätt, säger Ulrika Pöder på Uppsala universitet. 

Maria Thulesius är också sjuksköterskestudent på Sophiahemmet i Stockholm. Hon beskriver situationen som osäker. 

Maria Thulesius läser till sjuksköterska. Hon säger att det skulle vara orättvist om de inte fick komma ut och jobba.
Foto: Privat / Privat

– Det känns som att allt är satt på paus. Vi vet inte riktigt vad som händer. 

 Är du orolig? 

– Om utbildningen skjuts upp skulle jag bli ganska förbannad faktiskt. Jag har jobbat otroligt hårt för detta. Det kanske är själviskt, men det känns orättvist om det skulle vara så att vi inte kommer ut kan jobba. 

– Det har kommit vissa initiativ där man ska gå ut och applådera på balkongen. Och det kommer inte innebära mat på bordet. Alla pengar man lägger på SAS nu för att rädda dem – och det är viktigt på sitt sätt – men vården då? Det är fel prioriteringar, tycker jag. 

Hur är stämningen bland studenterna? 

– Det är mycket chattande, mycket oro som uttrycks. Många som har frågor om praktiken och vad som kommer hända. Men skolan hjälper så mycket de kan. Min bild är att de delar med sig av allt de vet. 

Även Julia Banda känner sig stöttad av skolan. 

– Av det jag hört från skolans ledning är jag trygg med att skolan ska göra allt de kan för att underlätta för mig som student. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Smittskyddsprofessorn Jan Albert svarar på de vanligaste frågorna om corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.