Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bris varnar för bilder från Drottninggatan

Otäcka bilder från Drottningagatan sprids i sociala medier. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS POLARIS IMAGES
Stefan Löfven uppmanar folk att tänka på vad man gör på sociala medier. Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SE
Under söndagen hölls en minnesstund på Sergels torg.Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Otäcka bilder från Drottninggatan har sedan terrorattacken på Drottninggatan spridits i sociala medier.

– Vi som människor måste i olika avseenden fundera igenom vad vi gör på sociala medier, säger statsminister Stefan Löfven.

Samtidigt varnar Bris, Barnens rätt i samhället, för bilderna.

Många barn har i helgen sett de fruktansvärda bilderna på offer efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i fredags.

Bilderna har, enligt barnrättsorganisationen Bris, spridits bland annat via Snapchat.

På en presskonferens i samband med Socialdemokraternas partikongress i Göteborg kommenterade i dag statsminister Stefan Löfven detta:

– Jag vet inte exakt vad som gäller i lagen, men man får hålla sig till lagen naturligtvis. Men vi som människor måste i olika avseenden fundera igenom vad vi gör på sociala medier. Är det här till förmån för någon eller är det till nackdel. Det finns ett personligt ansvar för det här.

Bris uppmanar nu föräldrar att tala med sina barn, och att aldrig lämna barn ensamma med otäcka bilder.

Barnrättsorganisationen skriver nu på sin hemsida:

"Berätta att du vet att otäcka bilder cirkulerar, att du vet att många barn har sett dem. Att de är skrämmande och att man kan må dåligt av att se dem. Fråga om barnet sett något som skrämt hen. Uppmana barnet att prata och berätta. Visa att du finns där."

Bris fortsätter:

"Berätta att det är viktigt att ta hand om sig och inte se bilder eller nyhetssändningar som är skrämmande och läskiga, att det gör en mer rädd och orolig. Fundera tillsammans på hur barnet kan undvika att exponeras för hemska bilder. Det kan vara att undvika vissa forum eller trådar."

BRIS säger att bilder bland annat spridits via Snapchat. Foto: Rex/Shutterstock

Bris uppmanar också föräldrar att aldrig skuldbelägga barnen för att de tagit del av och sett otäcka bilder:

"Kompisar kan skicka bilder barnet är oförberedd på och egentligen inte vill se. Kom ihåg att din viktigaste uppgift som vuxen är att lugna, trygga och att hjälpa barnet att hitta strategier för att kunna begripa och hantera sina upplevelser, känslor och tankar."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.