Under natten har någon satt upp och tänt eld på ett kors utanför ett asylboende i Malung. Foto: Läsarbild

Under natten har någon satt upp och tänt eld på ett kors utanför ett asylboende i Malung.

 Foto: Läsarbild

Brinnande kors utanför asylboende

Publicerad

Mitt i natten sattes ett brinnande kors upp utanför ett asylboende i Malung.

Polisen upprättar en anmälan om ofredande med hatbrottskaraktär.

– Man blir ju råförbannad, säger grannen Henrik som såg det brinnande korset.

Vid 02-tiden natten till söndagen sattes ett kors upp utanför ett asylboende i Malung, Dalarna. Sen tände någon eld på det.

Henrik, som bor i närheten av asylboendet, hörde flera personer springa från platsen och en bil köra därifrån. Han tänkte inte så mycket på det först, i och med att det var på lördagsnatten.

– Sen hörde jag flera från asylboendet som var ute på gatan, då tittade jag ut genom fönstret och såg ett kors som stod och glödde och pyrde, säger Henrik.

– Man blev ju riktigt jävla förbannad där i natt.

Polisen kallades till platsen efter att ha fått samtal av en invånare i Malung.

– Korset ska ha satts upp i en rabatt. Någon har tänt eld på korset som kan ha varit inlindat i något tyg, säger polisens presstalesman Tom Andersson och uppger att ett par ungdomar i 15- till 16-årsåldern ska ha setts springa från platsen i samband med dådet.

Polisen: "Hatbrottskaraktär"

Polisen upprättar nu en anmälan med brottsrubriceringen ofredande med hatbrottskaraktär.

– Det kan tänkas att det uttrycker någon form av missaktning mot de som bor där, säger Tom Andersson vid polisen.

Asylboendet var tidigare ett hotell. I slutet av förra året skrev Migrationsverket på ett avtal med hotellet med plats för 140 asylboende.

Avtalet löpte ut i maj men förnyades snabbt. Nu ska ytterligare lokaler utnyttjas och boendeplatserna utökas till 170.

– Man läser mycket på Facebook. Det är mycket med det här vardagshatet, rasismen. Jag förstår inte varför. Man märker knappt av dem, det är ingen är ingen som har stört någon. Det har inte varit några problem, jag vet inte varför folk gör så här, säger en invånare som Expressen varit i kontakt med.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag