Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brinnande kors utanför asylboende

Under natten har någon satt upp och tänt eld på ett kors utanför ett asylboende i Malung.
Foto: Läsarbild

Mitt i natten sattes ett brinnande kors upp utanför ett asylboende i Malung.

Polisen upprättar en anmälan om ofredande med hatbrottskaraktär.

– Man blir ju råförbannad, säger grannen Henrik som såg det brinnande korset.

Vid 02-tiden natten till söndagen sattes ett kors upp utanför ett asylboende i Malung, Dalarna. Sen tände någon eld på det.

Henrik, som bor i närheten av asylboendet, hörde flera personer springa från platsen och en bil köra därifrån. Han tänkte inte så mycket på det först, i och med att det var på lördagsnatten.

– Sen hörde jag flera från asylboendet som var ute på gatan, då tittade jag ut genom fönstret och såg ett kors som stod och glödde och pyrde, säger Henrik.

– Man blev ju riktigt jävla förbannad där i natt.

Polisen kallades till platsen efter att ha fått samtal av en invånare i Malung.

– Korset ska ha satts upp i en rabatt. Någon har tänt eld på korset som kan ha varit inlindat i något tyg, säger polisens presstalesman Tom Andersson och uppger att ett par ungdomar i 15- till 16-årsåldern ska ha setts springa från platsen i samband med dådet.

Polisen: "Hatbrottskaraktär"

Polisen upprättar nu en anmälan med brottsrubriceringen ofredande med hatbrottskaraktär.

– Det kan tänkas att det uttrycker någon form av missaktning mot de som bor där, säger Tom Andersson vid polisen.

Asylboendet var tidigare ett hotell. I slutet av förra året skrev Migrationsverket på ett avtal med hotellet med plats för 140 asylboende.

Avtalet löpte ut i maj men förnyades snabbt. Nu ska ytterligare lokaler utnyttjas och boendeplatserna utökas till 170.

– Man läser mycket på Facebook. Det är mycket med det här vardagshatet, rasismen. Jag förstår inte varför. Man märker knappt av dem, det är ingen är ingen som har stört någon. Det har inte varit några problem, jag vet inte varför folk gör så här, säger en invånare som Expressen varit i kontakt med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.