Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brillo-boxarna - en tidslinje från 1964 till i dag

NOGGRANT HANTVERK I VERKSTAN. Brillo-boxarna gjordes för hand och med spikpistol i Malmö konsthalls lokaler. Hantverkarna var mycket nogranna med finishen på boxarna som bredspacklades innan de skickas till ett tryckeri.
1964: Warhol ställer för första gången ut Brillo- boxar på Stable Gallery i New York.

1967: Moderna museet förbereder en stor Warhol-utställning i februari 1968 och beställer bland annat 500 Brillolådor i wellpapp direkt från Brillos fabrik i New York.

1968: I januari anländer wellpapplådorna - tillsammans med en rad originalverk av Andy Warhol - från New York med fraktfartyget ”Atlantic Span” till Göteborg och fraktas till Stockholm. 10 februari öppnas utställningen och avslutas den 17 mars. Utställningen, med wellpapplådor, går sedan vidare till bland annat Amsterdam, Bern och Oslo.
Senare på våren: Olle Granath, som varit utställningsansvarig på Moderna museet, säger sig vid den här tiden ha sett 10-15 Brillo-boxar i trä som Moderna museets chef Pontus Hultén ska ha låtit tillverka efter att Warhol-utställningen avslutades.

1968-1994 Inga Brillo-boxar från Stockholmsutställningen dyker, enligt Expressens efterforskningar, under dessa 26 år upp på den internationella konstmarknaden.

1987: Andy Warhol avlider.

1990: Pontus Hultén beställer genom bland annat Björn Springfeldt tillverkning av boxar till en utställning om Warhol i S:t Petersburg. Lådorna tillverkas på Malmö konsthalls snickeri och trycket på dem görs av ett screentryckeri. Hultén får 108 Brillo-boxar.

1994:
* Den belgiske konsthandlaren Ronny van de Velde köper 40 Brillo-boxar i två omgångar av Pontus Hultén. ”Han hade cirka hundra i källarförrådet i sitt hem i Frankrike", säger konsthandlaren till Expressen. Hultén skriver ett intyg på de första 20 lådorna om att de tillverkades med Andy Warhols godkännande till utställningen i Stockholm 1968 och att Hultén köpt dem direkt av Andy Warhol.
* Samma år skickas de första Brillo-lådorna till The Andy Warhol Authentification board för att godkännas. Boxarna kallas för ”stockholm type 1964/1968”. Sammanlagt har sedan dess 56 Brillo-lådor godkänts där Hultén har stått som första ägare.
* En av de första kända försäljningarna av Brillo-boxar med beteckningen ”1964/68” dyker upp på den internationella konstmarknaden. Åtskilliga av dem påstås ha varit utställda på Moderna museet 1968.

2004: Pontus Hultén skriver i sin egen bok som utkommer samma år att han 1968 fick Andy Warhols tillstånd att tillverka hundra kopior i trä till utställningen på Moderna museet och att trälådorna även ställdes ut feruari-mars samma år.

2006: Pontus Hultén avlider i Stockholm.

2007: I april bjuder Stockholms auktionsverk ut en Brillo-låda som godkänts av The Andy Warhol Authentification board året innan, men drar tillbaka den efter att ha fått uppgifter om att det finns osäkerhet kring tillverkningsåret. Lådan ser exakt likadan ut som de som tillverkades i Malmö 1990.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.