Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brigitte slår tillbaka mot sexismen

Efter maken Emmanuel Macrons valseger förra helgen har hans fru Brigitte Macron förlöjligats. Foto: E-Press Photo.Com / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
Brigitte Macron är 24 år äldre än sin make Emmanuel Macron – något som har väckt reaktioner. Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Frankrikes nya presidenthustru Brigitte Macron har förlöjligats efter maken Emmanuel Macrons valseger förra helgen.

Nu slår hon och andra tillbaka mot sexismen, rapporterar CNN.

– Detta är attacker som aldrig hade riktats mot en manlig politiker eller mot en man som är tillsammans med en kvinnlig politiker, säger presidenthustruns dotter Tiphaine Auzière.

Förra helgen skrev 39-årige Emmanuel Macron historia när han, som yngst någonsin, valdes att bli president över Frankrike.

Men det innebar samtidigt en ny våg av kommentarer om Macrons äktenskap med sin 24 år äldre hustru Brigitte Macron, 64.

I ett Facebook-inlägg skämtar den republikanske parlamentarikern Jacques Domergue. Han skriver:

"Vi har en ny president som är en yngre modell av den tidigare. Förutom skillnaden att den tidigare levde med en kvinna som var i hans dotters ålder och den nya lever med en kvinna som är i hans mammas ålder."

Han är inte ensam om att uppmärksamma det nya presidentparets åldersskillnad.

På sin förstasida har satirtidningen Charlie Hebdo en teckning som visar en gravid Brigitte Macron. I motivet står Emmanuel Macron bredvid hustrun, med en hand på hennes mage. Bildtexten lyder: "Han kommer att utföra mirakel!"

Brigitte Macron har själv tweetat ut bilden på Charlie Hebdos förstasida och gett svar på tal.

"Allt som är tekniskt möjligt är inte alltid önskvärt eller efterlängtat", skriver presidenthustrun.

 

 

 

LÄS MER: Emmanuel Macron och Brigitte Macron - så blev de ett par

 

Brigitte Macron: Lyssnar bara på positiva budskap

I ett annat Twitter-inlägg skrivet samma dag skriver presidenthustrun: "Jag har vant mig vid att bara lyssna på de som förmedlar positiva budskap. Det har varit nödvändigt för ett liv med Emmanuel".

Emmanuel Macrons och Brigitte Macrons äktenskap har varit vida omskrivet i Frankrike under de senaste månaderna. Paret träffades för första gången när den nyvalde presidenten bara var 15 år gammal. Då var Brigitte Macron hans lärare. Från ett tidigare äktenskap har hon tre barn - både äldre och yngre än maken - samt sju barnbarn som Macron ser som sina egna.

När presidenthustrun nu hamnar i fokus på grund av sin ålder är det flera personer som rycker ut till hennes försvar i offentligheten. En av dem är Macrons politiska motståndare Valérie Pécresse, republikansk politiker. På Twitter skriver hon:

"Republikanskt och feministiskt stöd för #BrigitteMacron, offer för en våg av sexistiska och misogyna kommentarer. Rent ut sagt...skam!"

Även Brigitte Macrons dotter Tiphaine Auzière har riktat kritik mot de som valt att kommentera moderns ålder.

– Jag tycker inte att vi kan vara likgiltiga inför detta, och nu vill jag inte fästa någon vikt vid människor som förmedlar den här typen av saker, eftersom jag ser det som fullständigt ofattbart att man i 2000-talets Frankrike går till sådan attack, har hon sagt i en intervju med franska BFMTV.

 

LÄS MER: Ida Ölmedal - "Brigitte Macron är Kulturkvinnan"