Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brigitte Macron är mer populär än sin make

Emmanuel och Brigitte Macron under natten efter valsuccén i våras. Foto: AGENCE / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE
Brigitte Macron – nu populärare än hennes make. Foto: E-PRESS PHOTO.COM / /IBL E-PRESS PHOTO.COM

PARIS. Nu ska Frankrikes president Emmanuel Macron försöka leva upp till sina vallöften om reformer i Frankrike och i Europa. 

Mer än någonsin behöver han stötta sig på sin populära fru, Brigitte Macron.

På det franska presidentpalatsets hemsida kan nu alla medborgare se steg för steg vad den franska presidentfrun har gjort och vilka hon har träffat sedan hennes make tillträdde; ”Möte med Rihanna, möte med Bono, filmvisning om slaget om Mosul i presidentpalatset, möte med Anna Wintour, chefredaktören för amerikanska Vogue…”

Brigitte Macron är omtyckt av fransmännen. Mer än sin make, i dag. Hennes succé liknar något av medial judo. Det som många (även i Macrons egna läger) fruktade skulle ligga presidentkandidaten i fatet – deras åldersskillnad på 24 år – har i stället blivit en styrka. En hel värld fascineras fortfarande över en av planetens yngsta (39 år) statschefer och hans äldre fru.

– Jag tycker att de är extraordinära! Jag har stora förhoppningar om allt de tillsammans ska uträtta för Frankrike. De är väldigt intelligenta, sa skådespelerskan Salma Hayek i en intervju till Téléstar som egentligen skulle ha handlat om filmen Hitman and Bodygard. Skådespelerskan är gift med en fransk modemiljardär, François Pinault, och bor en del av året i Frankrike.

Det franska presidentparet åt middag med USA:s dito i Eiffeltornet tidigare i sommar. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Skyltdocka för franskt mode

Modet är ett bra exempel på ytterligare ett medialt judogrepp. I början av presidentvalskampanjen skickades många pikar mot Brigitte Macrons förkärlek för svindyra, specialsydda dresser. Men redan innan hon blev rikets första dam så vände hon smaken för lyx till en patriotisk skyldighet att vara skyltdocka för fransk modeindustri.

 

LÄS MER: Brigitte Macron får ny roll i presidentpalatset

 

Hon som en gång i tiden var teaterlärare åt gymnasiestudenten Emmanuel Macron har förvandlat varje framträdande hon gör till en modeshow, ofta i vågade grälla färger. Kläderna får hon låna gratis när de inte skräddarsys, lika gratis.

Sitt inflytande gentemot presidenten ser hon däremot som något mer diskret. Dels är det en jordnära roll, för att inte säga moderlig:

”Jag måste finnas där för att se till att han äter ordentligt och att sover tillräckligt”, förklarade redan innan valet till för Gaël Tchakoloff, författare till boken Divine Comédie.

En modemedveten presidentfru. Foto: PIERRE PERUSSEAU / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Liknelsen: En hemlig agent

I dag liknar Brigitte Macron sin roll vid någon form av hemlig agent som smyger ut ur presidentpalatset för att lyssna till folket. Scenen som den före detta fransklärarinnan beskriver låter som tagen ur någon av de många romaner från tiden då Frankrike var ett kungadöme. I en lång intervju till franska Elle – hennes första sedan hon flyttade in i palatset – förklarar hon:

– Jag går ut ur palatset varje dag. Med en neddragen mössa, hörlurar och glasögon så kan man gå till världens ände. Jag tog nyligen tunnelbanan, sa hon till Elle. 

 

LÄS MER: Presidentens sminknota: 262 000 kronor

 

Brigitte Macron berättade också om hur sårad hon har blivit av allt baktal om åldersskillnaden mellan henne och hennes 39-årige make. Kvinnoföraktet sved:

– Det slutade med att jag sa till mig själv: ”Ok, det känns inget vidare, men jag håller tyst”. Det går över till slut, sa hon.

Kanske kommer hon snart att kallas för Åskledaren? Brigitte Macron är den person som presidentpalatset börjar med att framhäva när president Macron inleder sin höstoffensiv i reformarbetet med arbetsmarknaden. 

Brigitte och Emmanuel Macron. Foto: PIERRE PERUSSEAU / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Presidenten behöver sin fru

I veckan reste Emmanuel Macron runt i Centraleuropa i hopp om att reformera arbetsmarknaden. Eller rättare: viljan är att göra det svårare för franska arbetsgivare att använda sig av billigare arbetskraft från länder som Tjeckien och Rumänien. Utspelet görs samtidigt som han på hemmaplan inleder tuffa förhandlingar om att uppluckra den egna arbetsmarknaden.

I det arbetet kommer Frankrikes president att behöva alla avledande manövrar han kan tillstå. Inklusive från sin fru.

Det handlar om en minerad terräng som presidenten ger sig in på, med risk för både strejker och politiska dolkstötar. I veckan gick hans föregångare och tidigare mentor, François Hollande, ut och gav en pik i form av gott råd: att inte gå för hårt fram i reformarbetet. ”Frankrike kan knäckas på mitten.”

Presidenten kan vänta sig fler attacker på det temat. Därför är det ingen händelse att Frankrikes statschef inledde sin höststart med att presentera vilken roll hans fru kommer att spela. Det var ett vallöfte.

Presidentparet under ett statsbesök i Salzburg, Österrike. Foto: PIERRE PERUSSEAU / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Brigitte berättade vad hon ångrar

I sak fanns där inget revolutionärt, lika lite som någon ny lag. Men det fungerade. Det blev mycket kommenterande i medierna och några rader på presidentpalatsets hemsida. Brigitte Macron kommer inte få någon lön, men däremot ett par medhjälpare, framgick det. 

Ändå räckte utspelet för att dra alla strålkastare åt presidentens fru. Hennes roll skulle bli mer transparent och uppriktig heter det. Utspelet om presidentfruns roll föregicks av en välplanerad intervju med franska Elle.

I den långa intervjun slänger sig den före detta fransklärarinnan med många litterära referenser, gärna till klassiska författare som Balzac och Maupassant. Hon talar också om de tre romaner som presidenten har skrivit – och som hon är den enda som har läst. 

Det enda som Brigitte Macron säger sig ångra är att hennes tre barn for illa när mamma bröt upp för att börja ett nytt liv med sin tidigare elev. Brigitte Macron ångrar, men ändå inte:

– Det finns stunder i ditt liv då du gör val som är på liv och död. För så var det, berättar hon. Och det var inte för att hon skulle ha haft en speciell fallenhet för yngre män understryker hon. Emmanuel Macron var den första och enda. Och det var hon som försökte kämpa emot.

Presidentparet åtalar fotograf

Att intervjun är öppenhjärtig betyder inte att paret Macron är öppen mot all media. 

Innan Emmanuel Macron valdes så figurerade Brigitte Macron och presidentkandidaten nästan konstant i veckopressen. 

När maken väl vann valet så ändrades allt. Nu skulle Emmanuel Macron bli ”jupiterien”. Termen har blivit ett nyord för en president som känner sig upphöjd till skyarna på gudarnas berg Olympen. Därifrån tänker han inte ge fler intervjuer än absolut nödvändigt. 

De pressfotografer som tidigare möttes av idel leenden kan efter valet råka illa ut. En fotograf som arbetar för veckotidningen VSD försökte smyga in i parken som omgav huset där presidenten och hans fru semestrade. Det slutade med att presidenten personligen lade in en anmälan om ”försök till intrång i privatlivet”. Fotografen slutade på polisstationen i sex timmar och väntar nu på rättegång. 

Presidentparet tog det historiska beslutet att åtala en fotograf. Foto: PIERRE PERUSSEAU / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Det är första gången i fransk historia som ett presidentpar åtalar en fotograf. Macrons föregångare, François Hollande, accepterade att bli fotograferad med en föga smickrande kulmage och kletig solkräm i ansiktet. En gång publicerade till och med en tidning smygtagna bilder inifrån bakgården i palatset där han åt frukost med Hollandes flickvän. Den förre presidenten Jacques Chirac blev fotograferad i kalsonger på sin balkong under semestern. Bara Macron har väckt åtal.

Journalistfacket SNJ-CGT kallar åtalet för ”olämpligt” av Emmanuel Macron som tidigare har frossat i medierna och nu verkar vilja göra allt för att styra bilden av presidentparet. 

"De visste såklart..."

När Emmanuel och Brigitte Macron semestrade i en båt utanför Marseille så var de noga med att hissa en fladdrande trikolor. Att båten hade London som hemmahamn målad i bokstäver i skrovet hade presidentparets PR-personal tejpat över. Men tejpbiten lossnade så fort den blev blöt, enligt veckotidningen Voici. 

Den enda som hittills förblir oberörd och orubbligt populär är frun, Brigitte Macron. Därför lär fransmännen få se mer av henne ju hårdare det blåser kring presidenten.

– Det är helt klart i mitt huvud att fransmännen valde Emmanuel och inte mig… fast de visste så klart att vi formar ett par, sa Brigitte Macron i sin första intervju som presidentfru.