Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brezjnevs son skulle snärjas i en sexfälla

Olof Frånstedt.
Foto: Tommy Pedersen

Säpo gillrade en sexfälla i Stockholm mot Sovjetledaren Leonid Brezjnevs son.

Men på grund av spionen Stig Bergling hann fällan aldrig slå igen enligt en ny bok.

Det var när Jurij Brezjnev ("en riktigt lyxlirare", enligt boken) var stationerad vid den numera ryska handelsdelegationen på Lidingö under andra hälften av 1960-talet som den lika infernaliska som klassiska fällan planerades. Det berättar förre chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedt i nya "Spionjägaren", del 2.

Ryska spioner använde ofta alkohol och sex för att snärja fienden – nu skulle de få smaka på sin egen medicin. "Var svenskar och andra i väst mottagliga för sexinviter, så skulle det väl fungera också på ryssar", resonerade Frånstedt, chef för Säpos kontraspionage 1966–78.

Pyjamaspartyn


Leonid Brezjnev
Foto: Foto: Pressens Bild

En del Säpoagenter brukade mingla med diplomater och kunde då hamna på "pyjamaspartyn". Idén föddes att själv anordna sådana sexuellt laddade fester. Jurij Brezjnev, son till Leonid Brezjnev som var Sovjetunionens ledare 1964–82, och två av hans landsmän skulle lockas i fällan. Frånstedt "var dock nybörjare i branschen" och sökte därför hjälp hos brittiska spionorganet MI6 som vaskade fram lockbetet "Ann". "Hon har aldrig misslyckats", försäkrade Frånstedts kontakt "Peter" på MI6.

En etta på Valhallavägen på Östermalm riggades med mikrofoner och kameror. Filmer på när ryssarna hade sex skulle sedan användas som hållhake.

Bergling tjallade

Plötsligt försvann Brezjnev och de andra två ryssarna från Sverige. "Än i dag blir jag förbaskad när jag tänker på det", skriver Frånstedt.

Flera år senare kom förklaringen: Den Säpoanställde Stig Bergling, som 1979 dömdes för att ha spionerat för Sovjetunionen, hade insett att något planerades mot de tre och tjallat.

Frånstedt avslutar:

"Sängen på Valhallavägen blev således tyvärr aldrig använd".

Expressen har tidigare berättat om hu Olof Frånstedt i sin nya bok skriver om en hemlig spaningsgrupp som han tror kan ha varit de mystiska walkie-talkie-män som syntes runtom Stockholm i samband med mordet på Olof Palme.

Frånstedt skriver också om topp-sossen Anders Thunborg fungerat som IB-informatör - och att han anser att Jan Guillou och Peter Bratt bör få resning i den så kallade IB-affären.

Fakta: Olof Frånstedt

Född: den 3 juli 1930 i Hackås i Jämtland.

Efter studentexamen och värnplikt blev han polis och värvades 1962 till Säpo.

1966–1978 var Frånstedt chef för Säpos byrå B och ansvarig för kontraspionaget.

Han utnämndes 1978 till länspolismästare i Göteborg.

1982 lämnade Frånstedt polisen för att bli säkerhetschef på Securitas.

Några år senare startade han ett säkerhetsföretag i Malaysia.

2008 återvände Frånstedt till Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.