Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brexituppgörelse nära – men först måste brittiska parlamentet övertygas

Den brittiske premiärministern Boris Johnson.Foto: MARK THOMAS/SHUTTERSTOCK / MARK THOMAS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Brittiska tjänstemän tillsammans med kolleger från EU var under onsdagen nära en överenskommelse om Storbritanniens utträde ur EU.

Men landets premiärminister, Boris Johnson, har fortfarande en del kvar att göra hemma för att säkerställa att parlamentet godkänner planen, skriver Reuters.

Det är viktiga dagar när både EU och Storbritannien har förhoppningar om en snabb uppgörelse om brexit. 

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier var lika delar optimistisk och pessimistisk när han under tisdagen träffade de 27 kvarstannande medlemsländernas EU-ministrar i Luxemburg. 

Redan under tisdagskvällen stod det klart att det behövdes juridiskt hållbara skrivningar om man ska få ihop en färdig uppgörelse till EU-toppmötet på torsdag och fredag.

Rent tekniskt återstår alltså flera problem att lösa. Det mest primära rör tullfrågorna på Nordirland och hur stort inflytande landsdelen själv ska ha över processen.

Hur ställer sig det brittiska parlamentet?

En av de verkliga stötestenarna är hur det brittiska parlamentet tar emot en eventuell uppgörelse. EU är inte intresserat av att gå med på någonting – som sedan inte godkänns i London. 

Brittiska regeringens majoritetsledare i underhuset, Jacob Rees-Mogg, säger sig ha märkt av ett ökat stöd, och säger till nyhetsbyrån Reuters:

– Jag tror att det finns tillräckligt många röster nu som är för ett avtal. Det råder en speciell stämning i landet och politikerna måste vara lyhörda för den nationella känslan av att vilja gå vidare med det här.

Reuters: En uppgörelse var ytterst nära

Och på onsdagskvällen rapporterade Reuters att det under dagen var ytterst nära att en uppgörelse kom till stånd.

– De grundläggande grunderna för detta avtal finns, och teoretiskt kan vi acceptera en överenskommelse i morgon,” säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. Han kommer att vara ordförande för ett toppmöte, inklusive Johnson, på torsdag och fredag.

Men först måste alltså denne se till så att det brittiska parlamentet ger sitt godkännande.