Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brexitförhandlingar strandade – igen

Svenskarna om oron inför Brexit: ”Befinner oss i limbo”
Storbritannien huvudförhandlar David Frost, lämnar ambassadörs bostaden i Bryssel, måndag morgon 21 december.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Eu:s huvudförhandlare Michel Barnier.
Foto: OLIVIER HOSLET / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson.
Foto: TOBY MELVILLE / AP TT NYHETSBYRÅN

Söndagens brexitmöte om fiskerättigheter, mellan den brittiske huvudförhandlaren David Frost och EU:s dito Michael Barnier strandade.

– Förhandlingarna är fortsatt svåra och vi står fortfarande långt i från varandra, säger en regeringskälla med insyn till The Guardian.

Fiskerättigheter stod i centrum för de senaste brexit- förhandlingarna. Upplägget på förhand var att om parterna inte lyckades komma överens senast midnatt på söndagen, så skulle inte EU-parlamentet rösta om ett potentiellt avtal på måndagen.

Någon överenskommelse nåddes aldrig. Vilket kan innebära att britterna står utan ett avtal om fiskerättigheter från första januari. I sin tur kan då handelstullar upprättas, då Världshandelsorganisationens (WTO) regelverk gäller.

EU har ”orimliga krav”

Brittiske hälsoministern Matt Hancock anser att den strandade förhandlingen har att göra med att EU är oresonliga.

– De har lagt in orimliga krav. Självklart kan vi nå en överenskommelse, men det börja röra på sig från EU:s sida, säger han till The Guardian. 

EU:s förhandlare Michael Barnier säger att en överrenskommelse måste vara ömsesidig och balanserad.

– Vi respekterar den brittiska suveräniteten och förväntar oss detsamma av dem. Både EU och Storbritannien måste ha rätt till att stifta lagar och utöva kontroll över sina respektive vatten, skriver Michael Barnier på Twitter.

https://twitter.com/MichelBarnier/status/1340676670446039049
Experten: Blir hård brexit även med avtal

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.