Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brexit-ledaren var emot EU-utträde

Boris Johnson var motståndare till brexit – sedan ledde han rörelsen.Foto: Matt Cardy / GETTY IMAGES
Theresa May tog över premiärministerposten efter brexit.Foto: Christopher Furlong / GETTY IMAGES

Boris Johnson, en av Storbritanniens största förespråkare för brexit, varnade för ett EU-utträde i en hemlig krönika.

Han skrev att det vore en "förmån för världen och Europa" att ha kvar Storbritannien i EU, avslöjar The Sunday Times.

Två dagar senare tvärvände han.

Boris Johnson, numera Storbritanniens utrikesminister, var en av brexits största förespråkare inför omröstningen om EU.

Det var den 23 juni som Storbritanniens gick till val för att rösta om utträde ur EU. Och ja-sidan vann – det blev brexit. Det oväntade resultatet satte i gång en kedjereaktion med bland annat en avgående premiärminister, ras på börsen och politikeravhopp.

David Cameron avgick.Foto: Philip Toscano / AP/ TT

Skrev krönika – mot brexit

Den före detta Londonborgmästaren Boris Johnson visade tydligt var han stod i frågan om Storbritanniens EU-medlemskap. Men i en hemlig krönika som nu har publicerats av The Sunday Times framstår han inte som lika säker på sin sak.

 

LÄS MER: Boris Johnson: Linslus, sexbarnsfar – och EU:s värsta mardröm

 

Där varnade han för att brexit skulle kunna leda till ekonomisk chock, Skottlands självständighet och rysk aggression. Han skrev att om Storbritannien skulle vara kvar i EU skulle det vara en "förmån för välden och Europa", skriver The Guardian.

"Det här är en marknad vid vår tröskel, redo för brittiska företag att exploatera. Kostnaden för medlemskapet verkar ganska liten i förhållande till vad man får tillgång till. Varför är vi så fast beslutna att vända ryggen åt det?" skrev Johnson om EU, enligt The Guardian.

Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister och förespråkare för ett skotskt utträde ur Storbritannien.Foto: Jeff J Mitchell / GETTY IMAGES

Krönikan om brexit publicerades aldrig

Krönikan skrevs i februari men publicerades aldrig. Två dagar senare skrev Boris Johnson en ny krönika – där han hade svängt. Då tyckte han att brexit vore det bästa valet.

Den publicerades.

Enligt personer nära Boris Johnson var den hemliga krönikan bara ett sätt att försöka utforska om det fanns några argument för att vara kvar i EU. Men Johnson avfärdade krönikan så fort han hade skrivit den, berättar källor enligt The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.