Brexit-ledaren ställd till svars av Wallström

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Margot Wallström mötte brittiske utrikesministern Boris Johnson.
Foto: Eric Sundström/Ud / TT NYHETSBYRÅN
Bland annat diskuterade de Trump.
Foto: Michael Reynolds / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Brexit-ledaren Boris Johnson har lovat att lämna EU men inte Europa. 

När Margot Wallström, S, mötte sin brittiske utrikesministerkollega ställde hon honom till svars.

Dessutom diskuterades USA:s nästa president - en fråga där åsikterna gick isär. 

– Jag är möjligen något mer cynisk, säger Wallström. 

Utrikesminister Margot Wallström, S, mötte sin brittiske kollega Boris Johnson i London under onsdagen. Efteråt beskriver hon samtalet som livligt och Johnson som uppriktig och lättpratad.

– Vi har pratat om Ryssland, om Turkiet och Syrien. Vi har berört de diskussioner och kriser som vi har att hantera både i EU och förstås bilateralt. Sånt som är på våra dagordningar just nu i våra respektive länder. Vi har berört det och sett att vi har en stor samsyn i de flesta av de här frågorna, säger Wallström efter mötet.

Ledde brexit

Boris Johnson var den som ledde brexitsidan, inför sommarens folkomröstning då det brittiska folket valde att lämna EU. Osäkerheten kring hur utträdet ska genomföras är fortfarande stor. Wallström beskriver situationen som "kaos".

– Vi beklagar utfallet av folkomröstningen men att vi respekterar det. Vi kommer att arbeta konstruktivt med Storbritannien. Både för att ge dem den tid de behöver för att reda upp det politiska kaos de upplever nu och formulera en ståndpunkt vad de vill, säger Wallström som har en dyster syn på konsekvenserna.

Sverige har högljutt beklagat resultatet, den svenska regeringen har sett Storbritannien som en viktig och tung vän i EU. Det finns också en oro för hur utträdet ska påverka svenskbrittiska handelsrelationer.

– Det är ingenting som är positivt för EU-samarbetet, det påverkar ju EU-samarbetet.

Uttryckte Johnson någon ånger kring Brexit?

– Nej. Det tror jag inte att någon av dem som var på Brexit-sidan vill göra. De väljer nu att beskriva det som att man måste se möjligheterna. Och kanske en möjlighet att förbättra EU-samarbetet eller samarbetet i Europa. Han säger ”vi lämnar EU men vi lämnar inte Europa”, säger Wallström som ifrågasätter uttalandet som Johnson upprepat.

– Mitt svar har varit: ”Vad betyder det rent praktiskt? Vad är det ni värderar med Europa? Vad betyder det att tillhöra Europa? Jag tror att det är mycket vår värderingsgrund och det vi använder när vi tar kontakt med länder som vi vill samarbeta med men som vi nu tycker går i fel riktning, säger hon.

Wallström: "Jag är mer cynisk"

Inte helt oväntat diskuterade de också förra veckans stora internationella politiska nyhet: USA-valet. En fråga där inställningen skiljer sig markant åt.

– Han vill ge Trump (Donald), ”the benefit of the doubt”, alltså låta Trump visa vad han går för.

– Jag är möjligen något mer cynisk. Men jag menar att man också måste vara väl förberedd och ha planerat för till exempel klimatavtalet, handelspolitiken och säkerhetspolitiken. Man kan inte bara vänta. Vi måste också ta kontakter och försöka få så mycket information som möjligt. Och om det går påverka. Vi behöver också förklara våra positioner när det gäller sanktionerna mot Ryssland eller hur viktigt klimatavtalet är.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.