Michel Barnier och David Davis vid en presskonferens innan förhandlingarna inledes. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Michel Barnier och David Davis vid en presskonferens innan förhandlingarna inledes. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN

Brexit-förhandlingarna går in i fas två

Publicerad

Fokus på EU-domstolen, medborgares rättigheter och ekonomin när brexit-förhandlingarna går in i andra rundan.

Storbritanniens brexitminister David Davis tar sig nu an EU:s förhandlare Michel Barnier när brexit-förhandlingarna går in i fas två. Konflikter kring Europeiska unionens domstol se dock ut att sätta käppar i hjulen för framsteg i frågor kring medborgarskap och ekonomi.

Under veckan kommer flera frågor att diskuteras bland annat medborgerliga rättigheter, Irlands gränser och ”skilsmässobetalningar”. 

Men just frågan om EU-domstolen väntas bli den mest känsliga frågan. Theresa May har tidigare lovat att den Luxembourg baserade domstolen inte ska någon makt över Storbritannien. Hon vill också att frågor rörande EU medborgares rättigheter ska avgöras i brittiska domstolar.

 

LÄS MER: Brexit-processen har inletts i Storbritannien 

 

The Guardian rapporterar att David Davis förväntas uppmana bägge sidor att ”Get down to business”. Källor gör gällande att han kommer prioritera medborgares rättigheter inför nästa omgång förhandlingar, i ett försök att reda ut osäkerheter kring de tre miljoner EU medborgare som lever i Storbritannien och den miljon brittiska medborgare som lever i EU.

EU:s representant Barnier har sagt att ingen form av handelsavtal kan diskuteras innan frågorna om gränsregler och “skilsmässobetalningen” lösts.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag